Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Het beste moment om basilicum te oogsten is bij zonsopgang of bij zonsondergang"

Zeven jaar geleden nam Filippo Carrara, geboren in 1996, het familiebedrijf over in de streek rond Parma, een stad in het noorden van Italië. Toen besloeg het areaal van het teeltbedrijf 10 hectare, inmiddels is het uitgegroeid tot 150 hectare. Op 50 daarvan groeit basilicum voor de verwerkende industrie.

"Mijn grootvader heeft altijd industrietomaten geteeld, een veel voorkomend gewas hier in de regio. Ik wilde het bedrijf uitbreiden en koos naast tomaat ook een andere industriële teelt die grotendeels gemechaniseerd kan worden: basilicum. Tegelijkertijd moet je het zorgvuldig aanpakken alsof het een kleinschalige kwaliteitsteelt is. De afnemers eisen namelijk verse basilicum van topkwaliteit met een sterk aroma."

Filippo Carrara en de oogstmachine die gebouwd is volgens zijn behoeften en specificaties

Carrara levert aan zes grote Italiaanse spelers binnen de sector. "Ik heb economie gestudeerd", vervolgt hij, "maar de tuinbouw heeft me altijd aangetrokken. Basilicum bood me een uitdaging, omdat het een constante inspanning vergt om kwaliteit te garanderen. Dit jaar hebben we 3.000 ton basilicumblaadjes geoogst. De gemiddelde prijs lag rond de € 550 per ton, al varieerden de prijzen per partij naargelang marktomstandigheden en andere factoren."

De groeicyclus van basilicum in de buitenteelt begint half april en loopt tot eind juni. De oogst gebeurt stapsgewijs, met de eerste snijbeurten half juni en de laatste begin oktober. "Dit jaar waren opbrengst en kwaliteit uitstekend tot half september. Daarna zorgden hevige regenbuien voor wat problemen, maar we mogen niet klagen", zegt Carrara.

Om de kwaliteit te waarborgen, oogst Carrara alleen onder specifieke omstandigheden. "Het beste moment is bij zonsopgang of zonsondergang, want dan blijven de aroma's en de kleur het best behouden. Daarnaast is snelheid cruciaal: het gewas moet binnen enkele uren van het veld naar het verwerkingsbedrijf worden vervoerd."

Filippo Carrara werd in de schijnwerpers gezet in het kader van het Agrimanager-project, een initiatief van EmilBanca en Agri2000.

Voor meer informatie:
www.agri2000net.com

Publicatiedatum: