Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Gebrek aan koude-uren speelt gele kiwi's minder parten dan groene Haywards"

De kiwi-oogst in het noorden van Spanje is in volle gang. Door het tekort aan koude-uren tijdens het vorige seizoen is de oogst dit jaar minder groot, met name in het zuiden van Galicië. "Vooral de groene Hayward kiwi is hard getroffen", zegt Rafael Olivo van Kiwis La Rodriga. "In Asturië en Cantabrië rekenden we al op een daling, die nu wordt geraamd op 20 tot 30 percent ten opzichte van een normaal seizoen. In Galicië is de daling echter nog groter, omdat daar nóg minder koude-uren waren." Volgens Olivo ligt de opbrengstdaling in Galicië rond de 40-50%. Ook in Portugal, waar de winter relatief mild was, wordt een vergelijkbare oogstafname verwacht.

Maar de kleinere aantallen fruit aan de bomen hebben geleid tot grovere maten. "De kwaliteit is bovendien hoog, zoals we gewend zijn in het noorden van Spanje", stelt Rafael.

Bij gele kiwi's is de impact minder groot. "Deze rassen hebben minder koude-uren nodig dan de groene varianten. Daarom wordt de gele kiwi nu ook in warmere regio's, zoals de regio Valencia en Andalusië, geteeld", legt Rafael uit. Dankzij nieuwe aanplantingen wordt voor dit seizoen zelfs een toename van de gele kiwi-oogst verwacht. "Daarnaast was de oogst van gele en rode kiwi's in Valencia vóór de DANA van eind oktober afgerond, waardoor er geen noemenswaardige verliezen zijn."

Op dit moment maakt de gele kiwi ongeveer 10% uit van de totale Spaanse kiwiteelt. "Maar het groeipotentieel is groot", benadrukt Rafael. "De consumptie blijft toenemen, mede dankzij de druk vanuit Nieuw-Zeeland. Daar was afgelopen seizoen van de 700.000 ton geteelde kiwi's maar liefst 500.000 ton geel. Hierdoor stappen steeds meer telers over op gele kiwi's, gezien de toenemende vraag. Toch blijft de groene kiwi een belangrijke rol spelen."

Rafael wijst ook op de veranderende winters. "Mildere winters, zoals dit jaar, kunnen gunstig zijn voor de teelt van gele kiwi's. Maar koude-uren blijven essentieel voor een goede oogst. Toen ik 10 jaar geleden gele kiwibomen in Asturië plantte, koos ik bewust een locatie 20 kilometer landinwaarts om zeker te zijn van voldoende koude-uren."

De oogst bij Kiwis La Rodriga werd vorige week afgerond. Nu start de afzet, waarin Rafael oproept tot voorzichtigheid met de prijszetting. "In Spanje is er minder fruit beschikbaar, maar dat betekent niet dat er minder aanbod is op de markt. Turkije, Italië en Griekenland hebben goede oogsten, en gezien de verminderde koopkracht van consumenten zouden hoge prijzen een verkeerde keuze zijn, zeker richting de feestdagen wanneer mensen meer uitgeven aan andere voedingsmiddelen."

"Onze kiwi's hebben een meerwaarde, maar ook hoge teeltkosten en verkoopprijzen in vergelijking met ander fruit. Om de consumptie niet te schaden, moeten we ondanks de kleinere oogst dit seizoen voorzichtig zijn", besluit Rafael.

Voor meer informatie:
Kiwis La Rodriga
Salas (Asturië) – Spanje
Tel: +34 659 966 667