Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nabrander verwarmingskosten verrast curator die tijdelijk teler was

De curator die met een team tijdelijk de komkommerteelt in een kas in Steenbergen draaiende hield, is verrast door een nabrander van 450 duizend euro aan verwarmingskosten. Hierdoor staat het batig saldo onder druk, zo blijkt uit een nieuw faillissementsverslag over de opzienbarende zaak waarbij ook kassen in Made betrokken zijn. De kassen in Made en Steenbergen zijn deze zomer door de curator verkocht.

In het vorige verslag liet curator Souren nog weten te rekenen op een positieve opbrengst uit de tijdelijke exploitatie van beide kassen, ondanks gemaakte kosten. Vooral de exploitatie in Steenbergen leverde profijt op, omdat hier nagenoeg meteen kon worden geoogst en er geen aanloopteeltkosten waren. De exploitatie van de tuin in Made kende maar een oogstduur van twee weken. Hier begon de paprikaoogst pas eind april. De opbrengst uit het korte oogstvenster weegt hier mogelijk niet op tegen de verwarmingskosten, was deze zomer in een vorig verslag te lezen.

Om die reden ging men er al vanuit dat de exploitatie in Made mogelijk verliesgevend was. De curator nam dit verlies, omdat er 'een hoge vergoeding' is bedongen voor vrijgave van de staande teelt. "De daarvoor ontvangen vergoeding is hoger dan de totale netto begrote winst uit de exploitatie van de staande teelt in deze kas over heel 2024, uitgaande van hoge prijzen." De nabrander aan verwarmingskosten verrast de curator.

Belastingdienst
De Belastingdienst stelt de twee betrokken failliete bedrijven aansprakelijk voor door uitzendbureaus verschuldigde loonbelasting, wijzend op de Wet Keten Aansprakelijkheid. Het gaat hier mogelijk om 2,5 miljoen euro, voor elk van de twee bedrijven. Een derde claim door het blauwe enveloppenbedrijf lijkt de Belastingdienst volgens de curator 'niet voldoende te kunnen onderbouwen.' Het zou gaan om minimaal 5 miljoen euro.

De curator, wiens team weer is afgeslankt nu het meest acute werk achter de rug is, onderzoekt op dit moment nog de claims van schuldeisers. Veruit de grootste schuldeiser is Powerhouse. Alleen al de grootte van de vordering, in totaal 19 miljoen euro, rechtvaardigt volgens de curator 'een uitgebreid onderzoek'. Het onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat 'de vordering in beginsel niet onhoudbaar is.'

De curator is met de bestuurders afkoop van bestuurdersaansprakelijkheid overeengekomen. In het nieuwste verslag laat hij weten af te zien van een geconsolideerde afwikkeling van de complexe zaak, omdat niet kan worden voldaan aan alle vereisten daarvoor. Het betekent dat de toerekening van het afkoopbedrag bestuurdersaansprakelijkheid van 2,5 miljoen relevant wordt. "Er zal gezocht (moeten) worden naar een maatstaf die recht doet aan de omvang van de tekorten in de onderscheiden gefailleerden zonder daarin de hoofdelijke aansprakelijkheid te betrekken voor schulden die hen niet direct aangaan, maar ook aan de mate van tekortschieten in de taakvervulling van de bestuurders in iedere gefailleerde."

Over de zaak
Op 29 november 2022 is faillissement uitgesproken over Capsicum B.V. en ook over de bv's Colour Capsicum H, Colour Capsicum K en Colour Capsicum R. Op 6 december volgde ook uitspraak van het faillissement over Colour Capsicum v.o.f. en Growers v.o.f. Curator Mathieu Souren uit Zoetermeer is samen met zijn team met het onderzoek belast.