In de regio Brachoua, niet ver van de Marokkaanse hoofdstad Rabat, breidt de biologische teelt van groenten en fruit zich uit dankzij succesvolle technische en commerciële proeven. Lokale teler Abdellah Akif deelt zijn recente ervaring.
Akif is een gepensioneerde stadsbewoner die besloot terug te keren naar het voorouderlijke landbouwbedrijf van zijn familie. "Ik ben net met pensioen en zocht iets om mijn tijd mee door te brengen. Ik kon niets beters bedenken dan te beginnen met het bewerken van een klein stuk familiegrond. Ik moet toegeven dat ik vooral tot deze sector werd aangetrokken door de recente stijging van de voedselprijzen. Het was in de eerste plaats voor de zelfvoorziening van de familie, maar ik realiseerde me al snel dat de sector winstgevend is en dat de regio een zeer rijk potentieel heeft aan groenten en fruit."
De teler heeft zijn proeven vermenigvuldigd: "Ik ben dit seizoen pas begonnen met kweken. Ik heb tomaten, paprika's, aubergines, bloemkool, aardappelen, zoete aardappelen, noten, kruiden en nog veel meer verbouwd. De grond in de Brachoua regio is een zeer vruchtbare, hoogproductieve "tirs" (rode kleigrond). Ik denk dat hier alles kan groeien! Het waterpeil is ook erg goed en ik heb geen problemen met de watervoorziening, hoewel het land helaas een lange periode van droogte doormaakt."
Akif vervolgt: "Ik gebruik traceerbare internationale planten voor bijna al mijn proeven, terwijl ik een inheemse maïsvariëteit probeer te behouden. Qua opbrengst ben ik heel tevreden. De volumes zijn voldoende voor winstgevendheid, ondanks dat ik de proeven op een klein gebied heb uitgevoerd. Maar bovenal is de kwaliteit uitstekend. Ik gebruik absoluut geen gewasbeschermingsmiddelen, chemische of industriële inputs, behalve een meststof op basis van zout. De maten zijn ook bevredigend, zelfs tot 2 kg voor zoete aardappelen."
Wat de verkoop betreft, liggen de zaken ingewikkelder, zegt Akif: "De biologische sector is nog niet mainstream in Marokko. Dit seizoen heb ik mijn producten op de lokale markt verkocht, voor dezelfde prijs als conventionele groenten. Ik heb ook rechtstreeks op het teeltbedrijf kunnen verkopen. Het is nog steeds winstgevend, want met de kleine hoeveelheden die ik nu heb, kan ik de tussenhandel weglaten en rechtstreeks aan de consument verkopen. Maar later moet ik iets anders gaan doen."
De teler zet vooral in op het verkrijgen van de nodige certificeringen om aan supermarkten te kunnen leveren. "Het enige levensvatbare verkoopkanaal zijn de inkoopcentra van supermarkten en biologische speciaalzaken. Veel biologische telers in de regio hebben hun certificering behaald en zijn nu vaste leveranciers van retailers, en ze doen het best goed. Exporteren is ook een optie, maar het is nog te vroeg om dat te overwegen."
"Op dit moment richt ik me op het opdoen van ervaring en het genieten van mijn nieuwe activiteit. De volgende stap is fruitproeven, met de hulp van de Fondation du Haut Atlas voor de levering van planten, en de uitbreiding van mijn areaal tot 3 ha tegen volgend seizoen," besluit Akif.
Voor meer informatie:
Abdellah Akif
Farm Al Mostakbal
Tel: +212663433126
[email protected]
www.linkedin.com