Tholen - De Brabantse Bioboerendag 'Biologisch en markt' werd gisteren bijgewoond door 70 biologische boeren. Er vond onder meer een open dialoog plaats tussen ketenpartijen HAK, De Groene Weg, Vitam, PLUS en de aanwezige boeren. "We kijken terug op een goede bijeenkomst. Het was de derde keer dat we dit organiseerden en er zijn elke keer toch weer nieuwe gezichten bij, dat is heel fijn", vertelt Marjon Krol, projectleider bij ZLTO.
Welkom door Pipie Smits van Oyen, voorzitter Biohuis
De bijeenkomst bij Bioboerderij 't Schop in Hilvarenbeek is georganiseerd door de kerngroep Bioboeren Brabant in samenwerking met Provincie Noord-Brabant, ZLTO en Landbouw Innovatie Brabant (LIB). In 2030 naar 15% biologische land- en tuinbouw in Brabant. Dat is de missie van Bioboeren Brabant. De Brabantse biologische boeren wachten niet af, maar nemen zelf het initiatief om met ketenpartijen het gesprek aan te gaan over wat zij doen om de biologische afzet te vergroten en hoe ze beter kunnen samenwerken.
Volgens voorvrouw Pipie Smits van Oyen van Biohuis zit er veel energie in de sector: "Biologische boeren zoeken meer en meer actief ketenpartners op, zoals supermarkten, voedselfabrikanten en cateraars." Daarom stond deze editie van de Brabantse Bioboerendag in het teken van de markt. Pipie vervolgt: "In de keten leven we in afhankelijkheid. Daarom is een open gesprek over knelpunten en oplossingen goed. Zo'n knelpunt is hoe je de waarden van biologisch tot op het bord van de consument brengt. In het doorgeven van het verhaal door de keten heeft iedereen een rol. Samen gaan we voor een winnende positionering van biologisch in bedrijfskantines en supermarkten."
In het middagprogramma is gekeken naar de Bioregio. Marjon: "Michaël Wilde en Bavo van den Idsert hebben in opdracht van de Provincie Noord-Brabant een eerste verkenning gedaan waar energie zit om aan de slag te gaan met het idee van de Bioregio. Dit is ter voorbereiding op het stimulerende beleid wat LVVN rond Bioregio's wil gaan inzetten. Zij willen dit ook gaan ondersteunen. Als het goed is worden daarvoor binnen afzienbare tijd opdrachten verleend."
Marjon vertelt dat deze bijeenkomst een ideale gelegenheid was om van de boeren te horen hoe zij kijken naar de plannen. "Met de aanwezige Brabantse boeren hebben we gekeken naar de Bioregio's, ideeën opgehaald en gevraagd wie hierbij betrokken zou willen zijn en hoe ze vinden dat dit aangepakt moet worden. Hierop kregen we wisselende reacties. Een aantal boeren die in korte ketens werken, zien heel veel mogelijkheden. Maar er zijn veel boeren die niet op lokaal of provinciaal niveau leveren, maar op de nationale en internationale markt zijn gericht. Zij vroegen zich dus af wat dit voor hen kan betekenen. Het gesprek focuste zich daarom ook op wat we kunnen doen om het bio-verhaal lokaal en regionaal meer te vertellen, zodat de consument beter geïnformeerd is wanneer deze in de supermarkt boodschappen gaat doen. De supermarkten kunnen namelijk niet zoveel informatie geven, maar we kunnen dit wel lokaal en regionaal doen en daar kunnen alle biologische boeren een rol in spelen."
Boven: Bavo van den Idsert, Marc Oudenhoven (gedeputeerde landbouw van Provincie Noord-Brabant) en Michaël Wilde. Bavo en Michaël overhandigden aan Marc het rapport van de verkenning Bioregio's Brabant. Onder: Joachim Nieuwhoff van HAK aan het woord
Dialoog van ketenpartijen
Voor het avondprogramma waren vier ketenpartijen uitgenodigd:
HAK: Joachim Nieuwhoff, Directeur Inkoop
De Groene Weg: Allard Bakker, Directeur
Vitam (catering): Angelique Wijnen
PLUS supermarkt: Petra Morssinkhof, Manager Procesinnovatie en MVO
Marjon: "Met name over dit avondprogramma waren de boeren heel enthousiast. Er ontstond een heel open gesprek met deze vier interessante ketenpartijen. Allemaal willen ze biologisch groter maken en we hebben besproken wat ze al doen, waar ze tegenaan lopen en hoe we elkaar kunnen helpen."
Joachim van HAK vertelde bijvoorbeeld over de reorganisatie van de hele aanvoerketen. De aanvoer gebeurde altijd via tussenpersonen en ze zaten niet direct met de telers om tafel. Om de transitie naar biologisch mogelijk maken en te zorgen dat dit voor alle partijen in de keten haalbaar is, willen ze hun werkwijze aanpassen naar direct contact met de telers. In het verhaal werd echt duidelijk hoe groot deze klus is. Volgend jaar gaan ze bijvoorbeeld met rode kool aan de slag en daar zijn heel veel telers voor nodig.
Allard Bakker van De Groene Weg vertelde over de jarenlange samenwerking met de Vereniging voor Biologische Varkenshouders (VBV). "Zij stemmen heel direct af over opschaling en prijsvorming, op zo'n manier dat alle partijen het kunnen doen. Deze werkwijze is bijvoorbeeld ook heel interessant voor HAK."
Angélique Wijnen van Vitam gaf een goede inkijk in hoe het in de bedrijfscatering werkt en hoe moeilijk het is om klanten mee te krijgen naar meer biologisch. Vitam zet al mooie stappen met eenvoudige producten die veel gegeten worden zoals eieren en zuivel.
Ze geeft aan dat het verhaal van Plus ook heel indrukwekkend is. "Dit gaf echt inzicht in de stappen die ze zetten en hoe moeilijk dit is achter de schermen. De vervangingsstrategie is best een uitdaging en vraagt best veel van de supermarkt. Toch zetten ze deze strategie door. Ze zien groei in het biologisch segment. Uit dit verhaal ontstond een heel open gesprek. Er was steeds veel wederzijds begrip en het gevoel van 'we moeten het samen doen', was heel duidelijk voelbaar."
Voor meer informatie:
Marjon Krol
ZLTO
Onderwijsboulevard 225
5223 DE 's-Hertogenbosch
073 2173000
[email protected]
www.zlto.nl