Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE week 46:

"Af en aan schaars aanbod Spaanse clementines op Duitse markt"

Clementines overheersten en kwamen voornamelijk uit Spanje. De beschikbaarheid was aanzienlijk toegenomen. De aanwezigheid van Italiaanse partijen nam ook aanzienlijk toe. Ook Portugal, Griekenland en Marokko namen met kleine hoeveelheden deel aan de afzet. Volgens de BLE was de handel ongelijkmatig: op sommige plaatsen waren de Spaanse leveringen enigszins schaars, wat leidde tot hoge prijzen, die vervolgens de vraag afremden. Op sommige plaatsen moesten de handelaren echter ook concessies doen, omdat de vruchten niet altijd overtuigden op het vlak van smaak of omdat de belangstelling te zwak was.



Satsuma's kwamen voornamelijk uit Turkije en in mindere mate uit Spanje: Aan de vraag werd gemakkelijk voldaan en de prijzen gingen licht omhoog. De import uit Peru en Zuid-Afrika domineerde de mandarijnenmarkt. Peruaanse mandarijnen waren relatief sterker dan in voorgaande jaren, terwijl Zuid-Afrikaanse mandarijnen het einde van het seizoen naderen met aanzienlijk kleinere hoeveelheden. Turkse zendingen wonnen aan intensiteit. De waarderingen ontwikkelden zich ongelijkmatig, waarbij het aanbod vooral een doorslaggevende rol speelde.

Klik hier voor het volledige markt- en prijsrapport.

Appelen
Zoals gebruikelijk in deze tijd van het jaar bleven Duitse partijen domineren. Elstar, Boskoop, Tenroy en Jonagold vormden de basis van het aanbod. Braeburn, Pinova en Wellant wonnen duidelijk aan belang. Als gevolg van de toegenomen beschikbaarheid moesten sommige handelaren hun afroep iets naar beneden bijstellen.

Peren
Italiaanse partijen domineerden vóór Turkse en Nederlandse partijen. Er waren ook aanzienlijke hoeveelheden beschikbaar uit Duitsland. Producten uit België en Spanje waren daarentegen slechts aanvullend. In Frankfurt was klein fruit populair, bestemd voor kwekerijen en ziekenhuizen.

Druiven
Het Italiaanse aanbod domineerde duidelijk, maar was over het algemeen beperkt aanwezig. Het tekort aan aanbod was in sommige gebieden vrij ernstig, waardoor de prijzen in sommige gevallen aanzienlijk stegen. Het gat dat hierdoor ontstond, kon slechts in beperkte mate worden opgevuld door invoer van overzee.

Sinaasappelen
Het Spaanse fruit overheerste, met verschillende Navel-variëteiten beschikbaar. Qua smaakeigenschappen waren de producten niet altijd even overtuigend. De noteringen gingen dan ook omlaag. Anderzijds waren niet alle maten volledig beschikbaar en waren Spaanse partijen soms schaars.

Citroenen
Spaanse leveringen domineerden de markt en wonnen merkbaar aan invloed. Hun kwaliteit was over het algemeen overtuigend, maar er waren ook een aantal klasse II exemplaren. Berlijn meldde regelmatig uitverkoopprijzen, omdat Spaans fruit vaak in slechte staat was.

Bananen
Vraag en aanbod waren voldoende in evenwicht. De accommodatiemogelijkheden waren op sommige plaatsen iets verbeterd door het herfstweer. Dit had echter weinig effect op de prijzen. Deze bleven over het algemeen op het niveau van de vorige week.

Bloemkool
Binnenlandse, Belgische en Italiaanse partijen vormden de basis van het aanbod, met het einde van het binnenlandse seizoen al in zicht. De leveringen uit Frankrijk namen toe. Ook enkele Spaanse en Nederlandse partijen werden op de markt gebracht.

Sla
In het geval van ijsbergsla nam de aanwezigheid van Spaanse aanbiedingen toe, wat leidde tot opeenvolgende prijsdalingen bij verschillende gelegenheden. Sla kwam voornamelijk uit Duitsland en België, terwijl Italiaanse en de eerste Franse partijen de mix vervolledigden.

Komkommers
Het assortiment veranderde: Spaanse producten domineerden nu. De aanwezigheid van Nederlands en Belgisch aanbod is duidelijk afgenomen; hun seizoen loopt ten einde. Binnenlandse partijen sloten het seizoen af. De meeste prijzen gingen omlaag.

Tomaten
De Belgische en Nederlandse invoer daalde licht, en ook de Turkse invoer daalde iets. Daarentegen wonnen Marokkaanse en Spaanse zendingen aan belang. Italiaanse aanbiedingen speelden ook een iets grotere rol dan voorheen.

Paprika's
Over het algemeen domineerden Spaanse zendingen, maar ook Nederlandse en Turkse producten bleven een belangrijke rol spelen. Belgische partijen hadden meer een aanvullend karakter en binnenlandse producten werden ook zelden aangetroffen.

Bron: BLE

Publicatiedatum: