Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kleine Franse kiwi-oogst, net als vorig jaar

Dit jaar zullen de volumes Franse kiwi's geleidelijk op de markt komen. De oogst is laat begonnen en er is minder fruit beschikbaar, meldt het Bureau National Interprofessionnel du Kiwi (BIK).


Zoals elk jaar start de afzet van de Franse groene kiwi officieel op 6 november - © BIK / Antoine Heusse


Een beperkte oogst, maar van hoge kwaliteit

Net als vorig jaar is de oogst van Franse kiwi's klein, maar de maatsortering is iets grover. De kiwi's zijn van goede kwaliteit, maar de beperkte hoeveelheid vraagt om een juiste prijs zodat telers een waardig inkomen kunnen verdienen. In een tijd van inflatie is het anderzijds ook belangrijk dat de hele keten samenwerkt om te voorkomen dat consumentenprijzen onnodig stijgen.

De oogst begon laat, de laatste volumes zijn deze week binnengehaald. Kiwi's zijn climacterische vruchten, wat betekent dat ze na de oogst nog tijd nodig hebben om te rijpen. Daarom zullen Franse kiwi's de komende weken in fasen op de markt komen, met een echte piek in de beschikbaarheid vanaf januari 2025.

Stabiele Europese oogst
Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de International Kiwifruit Organisation (IKO), eind september 2024 in Griekenland, presenteerde de Franse delegatie van het BIK gegevens over de oogst, de staat van de boomgaarden en enkele onderzoeksactiviteiten. Uit de internationale uitwisseling bleek dat de Europese kiwi-oogst dit jaar stabiel is gebleven. Het Hayward ras heeft echter een terugval gekend in Spanje, Portugal en Frankrijk door ongunstige weersomstandigheden. Tegelijkertijd blijven gele kiwi's aan terrein winnen.

De IKO trok drie conclusies:

  • Klimaatverandering heeft zichtbare effecten op de teelt. Dit vormt een uitdaging voor alle teeltlanden, en toekomstige bijeenkomsten zullen waarschijnlijk focussen op hoe telers zich hierop kunnen aanpassen.
  • De aanplant van boomgaarden met gele kiwi's groeit snel. Hoewel landen als Spanje, Portugal en Griekenland nog voorzichtig zijn, zouden veranderende klimaatomstandigheden dit kunnen versnellen.
  • Inflatie leidt tot een daling in de consumptie van groenten en fruit, maar kiwi's weten zich dankzij hun hoge voedingswaarde redelijk staande te houden. Communicatie over de voordelen van kiwi's blijft echter cruciaal voor de toekomst van de sector.

Bescherming van de Franse oorsprong
Het BIK waarschuwt voor het risico van "francisering" (het verkeerd labelen van buitenlandse kiwi's als Frans). Het BIK verhoogt daarom de controles en werkt samen met de Franse autoriteit voor consumentenbescherming. Daarnaast heeft het BIK een database opgezet om de oorsprong van Franse kiwi's te bevestigen via analyses. Na drie jaar ontwikkeling zijn de resultaten veelbelovend: 99% van de Franse monsters wordt correct geïdentificeerd. Dit jaar wordt de database verder uitgebreid met buitenlandse en blinde monsters, wat de bescherming van Franse kiwi's zal versterken.

Promotiecampagne
Voor het tweede jaar op rij draait de promotiecampagne voor de Franse kiwi om "exotisme à la française". Een nieuw kookboek, met recepten die inspireren tot culinaire ontdekkingen, staat centraal. Daarnaast verschijnen op sociale media nieuwe recepten, verhalen over kiwitelers, historische foto's en een rubriek waarin misverstanden over Franse kiwi's worden ontkracht (zoals het idee dat ze te duur zijn of moeilijk te vinden). Met humor en educatie hoopt de sector de consument te blijven boeien.

Voor meer informatie:
BIK (Bureau National Interprofessionnel du Kiwi)
100 All. de Barcelone
31000 Toulouse (Frankrijk)
Tel: +33 (0)5 61 22 17 89
lekiwidefrance.fr