Het citrusseizoen van Argentinië in 2024 eindigde met de laagste exportcijfers van het afgelopen decennium, voornamelijk door een aanzienlijke daling in de zendingen van citroenen. José Carbonell, voorzitter van de Argentijnse Citrus Federatie (FederCitrus), reflecteerde op de citrusexport van het land en de veranderingen in de export van verwerkte producten. "De export van vers fruit kwam uit op 220.000 ton, het laagste cijfer van de afgelopen tien jaar. De volumes sinaasappelen en mandarijnen herstelden zich bijna volledig ten opzichte van het slechte seizoen in 2023, maar de zendingen van citroenen daalden sterk, vooral naar de Europese Unie. Dit werd gedeeltelijk gecompenseerd door de export naar de VS, die meer dan 90.000 ton bereikte."
Hij merkt op dat het fruit in uitstekende staat is aangekomen. "De fytosanitaire kwaliteit van het fruit was zeer goed. De afname van de volumes naar de EU moet worden geplaatst in de context van het uitblijven van de afronding van de handelsovereenkomst tussen de EU en Mercosur, waardoor de lidstaten van Mercosur een concurrentieel nadeel ondervinden ten opzichte van Zuid-Afrika, Egypte, Turkije en andere oorsprongslanden," aldus Carbonell.
Per markt werd de volgende verdeling gepresenteerd:
Bron: Senasa Boards
"In de huidige situatie van de citrussector in Argentinië werd aan het einde van het seizoen 1,37 miljoen ton citroenen verwerkt, met lichte verbeteringen in de prijzen en een gematigde afname in het aanbod van fruit. Dit komt doordat enkele duizenden hectaren in het Tucumán-gebied niet zijn geoogst en andere verwaarloosd werden vanwege het verlies van winstgevendheid."
Carbonell verwacht voor 2025 een afname van de citroenvolumes. "In 2025 wordt een daling in de citroenteelt verwacht, wat zal leiden tot een lager aanbod van industriële producten. De zoete citrusvruchten, met name sinaasappelen, zullen blijven worden geëxporteerd voor de productie van sap, vooral uit het noordoosten van Argentinië. De prijzen van industriële producten bepalen het tempo van de verwerking, waarbij alle beschikbare industriële capaciteit wordt benut, hoewel deze capaciteit beperkt is en niet is gemoderniseerd. Dit alles wordt verder beïnvloed door het lagere aanbod van sinaasappelsap in Brazilië en wereldwijd."
De eerste zending Argentijnse sinaasappelen naar Guatemala werd dit seizoen gecertificeerd.
Hoewel hij betere commerciële omstandigheden voorziet in 2025, speelt de daling van het citroenareaal een rol. "In 2025 worden betere commerciële omstandigheden verwacht, met een sterke daling van de teelt van citroenen, als gevolg van de afname in het areaal. Dit is voornamelijk te wijten aan twee factoren: de ene is de afname van het geplante areaal en de andere sterke vorst in de winter van 2024."
"De logistieke en havenkosten zijn nog steeds erg hoog in Argentinië, de hoogste in Zuid-Amerika. Daar komen de stijging van de vrachtprijzen voor koelcontainers en de verlenging van alle transittijden nog bij. Dit is een steeds moeilijker te nemen barrière voor Argentijnse exporteurs," concludeert Carbonell.
Voor meer informatie:
Jorge Amigo
FederCitrus
www.federcitrus.org