Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Minimeloenen gedijen goed in kas in Limpopo

Francois Fourie gelooft sterk in precisielandbouw en past de principes zelf toe bij de teelt van groenten (en dit seizoen ook fruit), terwijl zijn bedrijf Turf Technology & Irrigation (TT-i) irrigatie- en fertigatiesystemen opzet in heel Zuid-Afrika.

"In 2016 richtte Turf Technology & Irrigation een demo-eenheid op met tunnels, met als doel te bewijzen dat precisiefertigatie en aangepaste irrigatieschema's ervoor kunnen zorgen dat elk gewas optimaal wordt geteeld," zegt Fourie. Om de geïntegreerde technische diensten van TTI verder te ontwikkelen en in de praktijk toe te passen, werd het in Polokwane gevestigde CAPCU Farming opgericht.

Aangezien CAPCU Farming al paprika's en komkommers van Rijk Zwaan teelde, was het een logische stap om ook de miniatuur Candy Ball-watermeloenen en Caribbean Smile-meloenen van Rijk Zwaan in Zuid-Afrika op de markt te brengen, nadat Woolworths de exclusieve licentie hiervoor verwierf.

Voor CAPCU Farming is dit de eerste stap in de fruitteelt. De sierlijke Candy Ball-watermeloenen, die tussen de 1 kg en 1,5 kg wegen, en de Caribbean Smile-meloenen, die tussen de 800 g en 1 kg wegen, worden met dezelfde aanpak behandeld als hun komkommers. De meloenplanten worden in een kas geteeld en Fourie is ervan overtuigd dat ze de enigen in Zuid-Afrika zijn die meloenen op deze manier telen. De eerste winkelintroducties staan gepland voor begin december, en op dit moment werkt het technische team van Woolworths hard om ervoor te zorgen dat alles vlekkeloos verloopt.

Francois Fourie zegt dat dit waarschijnlijk de enige meloenen zijn die in Zuid-Afrika hangend worden geteeld.

Komkommerseizoen op komst
CAPCU Farming behoort tot de kleine groep komkommertelers in Zuid-Afrika en was onlangs onderdeel van een rondleiding voor Kaapse telers langs komkommerbedrijven in het noorden. Tijdens deze tour deelden ze hun ervaringen met het telen van komkommers, en de technische adviseurs van Rijk Zwaan uit Spanje gaven een presentatie over komkommeronderstammen.

Net als in Spanje vindt bijna alle komkommerteelt in Zuid-Afrika plaats in kassen of tunnels. Fourie wees erop dat komkommers in de winter bescherming nodig hebben tegen temperaturen onder de 14°C om de teelt voort te kunnen zetten.

De komkommers van CAPCU Farming worden voornamelijk geleverd aan Freshmark voor hun voorraden in Limpopo. Wanneer nodig, worden extra komkommers naar het zuiden gestuurd om de voorraden in Gauteng aan te vullen. Daarnaast worden aanvullende komkommers naar de gemeentelijke markten in Gauteng en Durban gestuurd, of verkocht via het online platform Nile.



December is het hoogtepunt van het komkommerseizoen, gevolgd door een tweede kleinere winterkomkommeroogst.

Op het teeltbedrijf worden ook suikerbonen, wortelen, cocktailtomaten en paprika's geteeld. "We streven naar een gezonde balans tussen retail en de gemeentelijke markten. We beschouwen de markten zeker niet als een afzetmarkt voor onze producten van lagere kwaliteit. Het is belangrijk om producten van hoge kwaliteit te verpakken in onze merkverpakkingen, of ze nu bestemd zijn voor onze klanten in de retail of voor de gemeentelijke markten."

Koorddansen tussen chemicaliën en biologische middelen
"We proberen vruchtwisselingsprincipes toe te passen onder schaduwnetten. Net als bijna iedereen gebruiken we ook nuttige insecten en biologische producten. Je kunt ze tegenwoordig niet meer weglaten, zelfs diegenen die geen biologische visie hebben, gebruiken producten zoals paringsverstoring en feromoonvallen."

Sommige trucs werken goed, zegt hij, zoals het planten van Tagetes buiten de kas om trips weg te lokken. De bloemen zijn soms zwart, aangekoekt met trips die streng op de bloemen worden gecontroleerd. Dit geeft ze de ruimte om 'zachtere' chemicaliën toe te passen op de groenten in de kas waarvan het residugehalte getest zal worden.

Rechts: voor het eerst tomaten telen

Maar omdat biologische producten zoals nuttige organismen levende wezens zijn, is het zeer contextafhankelijk en seizoensafhankelijk of ze overleven en gedijen in een teeltblok. "Het punt is", vervolgt hij, "dat er steeds minder chemische producten zijn die we nog wel mogen gebruiken. Er zijn er een aantal die goed voor ons hebben gewerkt. Dat duwt iedereen in een hoek." Hun verdere dilemma is dat er (nog?) geen alternatief en geregistreerd biologisch wapen is ter vervanging van elk chemisch wapen. Hij is bang dat er resistentie zal ontstaan tegen de weinige chemische producten die de sector nog heeft. Het verlies van een grotere verscheidenheid aan fungiciden en gewasbeschermingsmiddelen baart hem, als groenteteler, vooral zorgen.

De plaagdruk neemt toe naarmate de zomer vordert en het is ze nog nooit gelukt om het helemaal af te maken met alleen biologische middelen, zegt hij, maar elk seizoen beginnen ze met die intentie. Zeker, zegt hij, teeltbedrijven spuiten minder dan twintig, dertig jaar geleden.
"Je moet gewoon met nieuwe plannen komen, zodat als er meer actieve ingrediënten worden weggehaald, je niet voor verrassingen komt te staan, maar je je er proactief op kunt voorbereiden."



Wereldkampioenschap voetbal 2010
Fourie groeide op op een teeltbedrijf in Limpopo en studeerde bodemkunde en plantaardige teelt. Het was echter het WK Voetbal 2010 dat hem en een partner de kans bood om hun onderneming op te starten, door steun van de nationale loterij voor de ontwikkeling van sportfaciliteiten op het platteland in de jaren voorafgaand aan het sportevenement.

In 2011 begon TTi met de introductie van precisie-irrigatie en fertigatiesystemen voor kassen, nadat ze hadden vastgesteld dat het gebied van irrigatie in open grond al goed bediend werd door andere bedrijven. Dit viel samen met de opkomst van de blauwe bessenteelt en de enorme vraag naar hun diensten in het opzetten van tunnels voor blauwe bessen en overdekte teeltblokken. "Ik vond het erg leuk om te werken aan kant-en-klare projecten voor blauwe bessen," zegt Fourie, "maar ik heb me nooit aan de teelt van blauwe bessen gewaagd."

De irrigatiesystemen leidden uiteindelijk tot de oprichting van hun eigen bedrijf voor de teelt van groenten, CAPCU Farming. Dit was weer een ander product van het WK 2010 voor iemand die gelooft in het benutten van elke kans die zich aandient.

Voor meer informatie:
Francois Fourie
CAPCU Farming & Turf Technology Irrigation
Tel: +27 83 626 6573
[email protected]
https://tt-i.co.za/