Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Dalende citrusconsumptie en lage telersprijzen zijn zorgwekkend"

Over een paar weken begint de oogst van de Comune clementines in de Zuid-Italiaanse regio Apulië. De opbrengst en de maatvoering is goed, mede dankzij de goed gevulde watervoerende lagen in het gebied. De langdurige droogte en hoge temperaturen hebben daardoor weinig invloed gehad op de kwaliteit. Toch zijn er uitdagingen. "We irrigeren nog steeds, omdat de temperaturen hoog blijven, wat de kleuring van de vruchten bemoeilijkt. De grootste zorg zijn echter de prijzen. Als we alles optellen, dekken we met moeite de kosten. Klimaatveranderingen maakt het voor ons steeds moeilijker", aldus Luciano Latorraca, eigenaar van Patemisco, een teeltbedrijf dat gespecialiseerd is in clementines en Navel sinaasappelen.

Luciano Latorraca tijdens een videogesprek met de Universiteit van Kyoto, waarin de clementineteler de geschiedenis en waarden van het teeltbedrijf deelde

Patemisco, opgericht in 1965, oogst jaarlijks zo'n 700 ton citrus op 80 hectare in de buurt van Tarente. De focus ligt op sinaasappelrassen zoals Fukumoto, Navel en Navelate, en op de Clemenrubi clementines. Een deel van de aanplant is recent vernieuwd met vroegrijpe en laatrijpe rassen, die beter bestand zijn tegen de klimaatuitdagingen van deze tijd. Sinds 2022 is de volledige teelt biologisch gecertificeerd. Hoewel biologische teelt lagere opbrengsten per hectare oplevert, zorgen de hogere verkoopprijzen voor een goed resultaat.

Patemisco verkoopt zowel vers fruit als verwerkt product onder eigen merk. Vooral het clementinesap is populair, omdat het een frisse, nieuwe smaak biedt in een markt die gewend is aan traditionele citrusvarianten. Het sap wordt geperst, gefilterd, gepasteuriseerd en gebotteld in flesjes van 200 ml. Ook de clementinecompote onderscheidt zich. Deze wordt op natuurlijke wijze gemaakt, met minimaal toegevoegde suiker (25%) en zonder bindmiddelen of kleurstoffen. Het hoge fruitgehalte van 75% geeft het product een rijke smaak.

Een recente innovatie is de aanplant van 20 hectare Chislett Summer Navel® sinaasappelen, een ras dat in maart-april rijpt. Deze bomen zijn krachtiger en eerder productief dan vergelijkbare rassen zoals Lane Late. Het vruchtvlees is diep oranje en heeft een hoog gehalte aan citroenzuur en suikers, wat zorgt voor een heerlijke smaak.

"De oogst van de Navel sinaasappelen begon dit jaar eerder dan normaal", vertelt Latorraca. "De afzet is volop aan de gang, maar de hoge prijzen in de winkels schrikken consumenten af. Tegelijkertijd blijven de prijzen die wij als teler krijgen historisch laag. Dat is ontmoedigend en baart veel zorgen."

Patemisco levert het citrus aan groothandels door heel Italië. Voor de verwerkte producten richt het zich op speciaalzaken en de horeca.

Voor meer informatie:
Luciano Latorraca
Azienda Agricola Patemisco
Strada comunale, 48
74016 Massafra (TA) – Italië
Tel: +39 (0)99 8855964
Tel: +39 333 7670020
[email protected]
www.patemisco.it