De vraag naar clementines en sinaasappelen is in deze periode, wanneer de citrusconsumptie piekt, groter dan het beschikbare aanbod. Hevige regenval in Spanje in oktober en november heeft de oogst bemoeilijkt en de opbrengsten verminderd. Daarnaast heeft het warme weer, dat ongebruikelijk is voor deze tijd van het jaar, de rijping van het fruit vertraagd.
"Twee weken lang hebben de aanhoudende regenbuien ons nauwelijks de kans gegeven om fruit te oogsten", zegt Silvana Sorlí van het familiebedrijf Frutas Sorlí in Alcalá de Xivert, een gemeente in het noorden van de provincie Castellón. "In Valencia waren de regenbuien zeer hevig en veroorzaakten ze grote schade in verschillende teeltgebieden. In Castellón waren de regenbuien minder zwaar, maar wel constant."
De zussen Silvana, Luisa en Nuria Sorlí op de Fruit Attraction
De overvloedige regen trof vooral de citrusrassen die al ver in het rijpingsproces waren. Dit heeft de hoeveelheid verkoopbaar fruit verder beperkt, bovenop de al verwachte lagere opbrengsten bij clementines. "Gelukkig hebben we het verlies weten te beperken. Toch is de opbrengst van clementines aanzienlijk lager", legt Sorlí uit.
De hogere temperaturen hebben ook invloed gehad op de kleurontwikkeling van het fruit. "De oogst van de eerste Navelina sinaasappelen is bijna twee weken vertraagd", voegt ze toe. "We houden de situatie op het veld nauwlettend in de gaten, omdat we geloven dat de belangrijkste kwaliteitsselectie daar moet plaatsvinden, zodat we problemen in het pakstation en op de eindbestemming voorkomen."
Door deze omstandigheden is het aanbod van sinaasappelen en clementines op de markt sterk afgenomen, terwijl de vraag hoog blijft. "Importeurs zijn over het algemeen terughoudend om hogere prijzen te betalen, ook al is het aanbod beperkt en blijven onze teeltkosten onveranderd", aldus Sorlí.
Frutas Sorlí teelt en exporteert vooral mandarijnen, sinaasappelen en in mindere mate citroenen en avocado's, met Frankrijk als belangrijkste afzetmarkt. De laatste dagen werden de exportactiviteiten echter gehinderd door protesten en wegblokkades van Franse boeren aan de grens.
"De protesten hebben ons gedwongen onze export minstens twee dagen stil te leggen", vertelt Sorlí. "Momenteel verpakken we clementines met blad, die we binnen 24 uur oogsten, verpakken en verzenden, zodat ze vers bij onze klanten aankomen."
Deze presentatievorm is gevoeliger en moet snel worden geconsumeerd. "Als de kwaliteit in het geding kan komen, stoppen we liever met verzenden. Onze klanten moeten een perfect product ontvangen, dat is voor ons een prioriteit. Gelukkig lijken de protesten weer af te nemen", besluit ze.
Voor meer informatie:
Silvana Sorlí
Frutas Sorlí S.L.U.
Camí Sant Miquel, 5A
12570 Alcalà de Xivert (Castellón) – Spanje
[email protected]
www.frutassorli.com