Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spaanse broccoli neemt markt over, maar dit jaar behoorlijk wat klasse II

Terwijl de Franse teelt afneemt, neemt Spaanse broccoli momenteel de overhand op de markt. Vooral in de regio Murcia is de teelt dit seizoen flink uitgebreid. Ondanks deze groei hebben weersomstandigheden, zoals hevige regen en hitte, geleid tot kwaliteitsproblemen, wat gevolgen heeft voor de prijzen.

De regio Murcia, het belangrijkste teeltgebied voor broccoli in Spanje, noteert dit jaar een opbrengststijging van 21%. Dit komt neer op een totale oogst van 224.000 ton, geteeld op 14.000 hectare (+13,5% in areaal). Hoewel de volumes groeien, hebben de ongunstige weersomstandigheden gezorgd voor kwaliteitsverlies, met name door de schimmelziekte Alternaria.

"Bij veel partijen Spaanse broccoli zien we een groot aandeel klasse II product", zegt een handelaar op de groothandelsmarkt van Rungis. "De combinatie van dit kwaliteitsprobleem en een toenemende vraag zorgt voor prijsstijgingen." Voor broccoli van hoge kwaliteit lopen de prijzen op tot wel € 2,20 per kilo. In de winkels variëren de consumentenprijzen tussen € 2,50 en € 3,50 per kilo, afhankelijk van de herkomst en kwaliteit.