Tholen - Sinds begin oktober is bij De Rond Agro het seizoen van de geforceerde rabarber uit de kas weer begonnen. Het bedrijf uit het Brabantse Hoeven levert bijna jaarrond rabarber en stapt na het zomerseizoen vrijwel gelijk over naar het product uit de kas. "En dat verloopt vooralsnog eigenlijk goed. Donderdag is het Thanksgiving in de Verenigde Staten, waardoor de vraag rond deze periode altijd even piekt", vertelt Rob de Rond van De Rond Agro.
Rustig het nieuwe seizoen in komen, was er voor de teler overigens niet bij. "We zijn sinds begin oktober weer begonnen en de markt was eigenlijk compleet leeg. Van buiten was er vrijwel niets meer beschikbaar. Niet in Nederland en misschien een heel klein beetje in Engeland. De retailprogramma's die we met The Greenery invullen begonnen meteen op een goed niveau te draaien. Maar ook zag je dit terug in de daghandel. We werkten met prijzen die ik nog nooit gezien had en wat ook eigenlijk niet gezond was, als je het mij vraagt. Het was zo duur en het werd nog betaald ook."
"Die gekte heeft zo'n anderhalve week aangehouden", vervolgt Rob. "Dan merk je op een gegeven moment dat goud ook te duur kan worden. De vraag kalmeerde en de torenhoge prijzen werden niet meer betaald. Nu lijkt het wat genormaliseerd, maar het zijn nog steeds relatief hoge prijzen. Toch is er een mooie vraag. Het is ook beter zo, want als het te duur is, wordt niemand vrolijk. Je merkt dan ook dat klanten, die anders al wel actief waren, dan wachten tot het allemaal wat goedkoper is. Rabarber is natuurlijk ook geen appel of peer. Het is een product waarvoor men dan simpelweg naar alternatieven gaat kijken."
Thanksgiving drukte, maar geen kerstpiek meer
Maar inmiddels is de rust op de markt dus weer een beetje teruggekeerd. "Het loopt nu aardig door. Op dit moment hebben we dus een klein piekje, doordat het donderdag Thanksgiving is in de VS. Dan merk je dat het de week van tevoren goed verkocht wordt. Daar proberen we ook altijd op in te spelen door nu iets meer te doen, waardoor we dan erna even wat minder hebben, maar het geeft altijd net wat extra's." Deze drukte trekt zich overigens niet echt door naar Kerst, zo geeft Rob aan. "Die piek is de laatste jaren wat weggeëbd. Ik weet nog toen ik jong was dat we, als we pech hadden, op kerstavond nog aan het oogsten waren, omdat er zo'n grote vraag was. De laatste jaren worden er steeds vaker bestellingen van tevoren gedaan. Het is niet meer de gekte van vroeger."
Over de oogst zelf is Rob ook tevreden. "Over het algemeen lijkt er wat minder rabarber op de markt, maar niet per se bij ons. We zien wel veel verschillen in plantingen. Sommigen zijn gemiddeld of ondergemiddeld, maar anderen weer bovengemiddeld. Tot op heden zijn we er echter zonder kleerscheuren door gekomen. Alle orders hebben we kunnen leveren en iedereen tevreden kunnen houden. Over de kwaliteit klagen we ook niet. Ze zijn enkel wat dunner dan andere jaren, waardoor we er zelf meer sorteerwerk aan hebben. Dat komt waarschijnlijk door de moeizame weersomstandigheden van najaar 2023 en voorjaar 2024. Nu zie je ook dat hoe verder we in het seizoen komen, hoe beter de rabarber wordt. Wat mooier, rechter. Daarmee verwachten we nog goed de maanden door te komen."
Steeds meer naar vaste lijntjes
Naast rabarber is De Rond Agro momenteel ook nog actief in de bloemkool. "Dat loopt wel stilletjes aan op zijn einde. Ik verwacht dat we daar nog twee weken mee doorgaan. Je merkt dat veel klanten sinds vorige week overgestapt zijn op de vaste lijntjes met Spaans of Frans product en daar is ook voldoende van beschikbaar. We dachten even dat er problemen zouden zijn, vanwege de storm die in Spanje huisgehouden heeft, maar dat valt vooralsnog in de bloemkool heel erg mee. Er komt stabiel product vandaan."
"De handel gaat sowieso steeds meer naar vaste lijntjes. Wij telen in Nederland relatief laat bloemkool en je ziet dat je dan simpelweg gaatjes aan het vullen bent. Groothandels en retailers zijn nu omgeschakeld naar vaste programma's die ze in de winter hebben lopen met Spaans product en dan moeten wij de gaatjes hier en daar wat opvangen, maar dan ben je afhankelijk van dat deze er wel komen. Het is een trend die we overigens ook bij rabarber zien. Er wordt steeds meer gekozen voor zekerheid en minder op de daghandel gegokt. Dat durft men niet meer. Ik heb het gevoel dat dit komt door de zorgen om productbeschikbaarheid. Prijs maakt dan niet uit, want uiteindelijk wil iedereen zeker zijn dat ze altijd product hebben. Dan wordt er gerekend op vaste programma's en dat zie je ook in vroege bestellingen voor Kerst. Er worden minder impulsieve aankopen meer gedaan."
Voor meer info:
Rob de Rond
De Rond Agro
Gors 127
4741 TC Hoeven
Tel.: +31 (0)165 312314
[email protected]
www.derondagro.nl