Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fruitexport in Colombia gaat door na overstromingen en aardverschuivingen

Het oogsten, verpakken en exporteren van fruit gaat door in Colombia na de recente zware regenval, overstromingen en ontheemding van duizenden mensen in het land. Sommige citroenvelden en velden met exotisch fruit bleven gespaard van de overstromingen, die vooral plaatsvonden rond de hoofdstad Bogotá.

De Magdalena River (foto: MinTransporte)

De Colombiaanse president Gustavo Petro riep twee weken geleden de nationale noodtoestand uit. Een commentator merkte op dat er in Bogotá twee keer zoveel regen was gevallen als onlangs in Valencia, Spanje. De regering heeft prioriteit gegeven aan noodhulp voor de steden Bogotá, La Guajira en Chocó vanwege de ernstige gevolgen van de overstromingen voor duizenden mensen in deze gebieden. Ook de stad Medellín, de departementshoofdstad van Antioquia, liep gevaar. "De toenemende variabiliteit van het klimaat stelt onze meest kwetsbare regio's bloot aan grotere risico's," zei de president.

Isabel Murillo, een fruitconsultant uit Colombia, zegt dat sommige teeltbedrijven zwaar getroffen zijn. De departementen Norte de Santander, Boyacá en Santander hebben ook te maken gehad met extreme weersomstandigheden, waarbij sommige teeltbedrijven schade hebben opgelopen door de hagelbuien. "Dit fenomeen treft het hele land, door het teveel aan regen daalt de teelt, de stijgende rivieren overstromen waardoor gewassen beschadigd raken, teeltbedrijven midden in het water, het is een beetje ingewikkeld allemaal."

Juan Pablo Duque, CEO van Equilibria Agro, een nieuwe Colombiaanse teler en exporteur van lime: "De overstromingen hadden meer een indirect effect op de teeltbedrijven in hun deel van het land. De steden worden meer getroffen. We moesten helpen en donaties geven om mensen te helpen. Er zijn gezinnen die alles kwijt zijn. Wat de sector betreft, heb ik niets gehoord over overstromingen in de citrussector. We hebben geen overstromingen gehad in ons gebied. In ons specifieke geval hebben we de regens nodig voor de limes. In feite hebben we nog meer regen nodig voor de velden." Inmiddels zijn de herstelmaatregelen aan de gang in Colombia.

Voor meer informatie:
Isabel Murillo
Tel: +57 3203749365
[email protected]

Juan Pablo Duque
Equilibria
Tel: +57 310 8630769
[email protected]
www.equilibriaagro.co