Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe voedselveiligheidsnormen voor zachtfruit, bladgroenten en meloenen in Nieuw-Zeeland

Op 12 februari 2025 gaan nieuwe voedselveiligheidsnormen in voor Nieuw-Zeelandse telers van zachtfruit, groene bladgroenten en meloenen, met als doel de reputatie van de staat als verantwoorde teler te behouden. Deze normen, geïntroduceerd door Food Standards Australia en Nieuw-Zeeland in 2022 in de National Food Standards Code, beogen een hogere voedselveiligheid in de sector.

Emily Scott van het ministerie van Landbouw in Victoria benadrukt dat de nieuwe normen zullen bijdragen aan de verhoging van de voedselveiligheidsstandaarden in de gehele sector. "We werken nauw samen met sectorinstanties en telers om hen te ondersteunen bij het implementeren van de nieuwe standaarden, met een informatiecampagne om telers zich ervan bewust te laten worden en hen bij het proces te betrekken. Huidige voedselveiligheidsregelingen worden waar mogelijk erkend, en ons online systeem helpt bij het documenteren en verifiëren van de vereisten," aldus Scott.

De normen gelden voor bedrijven van elke omvang die betrokken zijn bij de primaire productie of vroege verwerking van zachtfruit, groenten of meloenen. Dit omvat activiteiten zoals wassen, sorteren, ontsmetten of opslaan. Veel bedrijven voldoen al aan de nieuwe eisen door hun deelname aan bestaande voedselveiligheidsprogramma's binnen de sector. Er worden echter nieuwe registratievereisten geïntroduceerd, beheerd via Agriculture Victoria Connect.

Op dinsdag 10 december organiseert Agriculture Victoria een webinar voor telers van zachtfruit, bladgroenten, groenten en meloenen om meer te leren over de nieuwe standaarden voor primaire productie en verwerking. Tijdens de webinar worden belangrijke microbiële voedselveiligheidsrisico's besproken, de vereisten voor naleving per sector, de erkenning van Global Food Safety Initiative-programma's, indicatieve kosten en waar telers nuttige informatie en hulpmiddelen kunnen vinden.

Telers van alle groottes worden aangemoedigd deel te nemen. Het blijft de verantwoordelijkheid van alle telers om ervoor te zorgen dat het voedsel dat zij voor verkoop aanbieden, veilig en geschikt is voor menselijke consumptie voordat de nieuwe norm op 12 februari 2025 van kracht wordt.

Voor meer informatie:
Makayla Rimington
Agriculture in Victoria
Tel: +61 0473 914 662
[email protected]
www.agriculture.vic.gov.au

Publicatiedatum: