Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
bestuurders zonder faillissement de helft goedkoper uit

Opzienbarend faillissement glastuinbouwbedrijf had geen faillissement hoeven zijn

Dat een curator tijdelijk teler wordt, dat komt niet vaak voor. Het faillissement van glastuinbouwbedrijf Capsicum is dan ook geen gewoon faillissement. Dat blijkt onder meer ook uit betrokkenheid van de FIOD bij de zaak. In een podcast van BNR vertelt curator Mathieu Souren van Hoens & Souren Advocaten uitgebreid over de zaak, waarover recent een nieuwe update verscheen.

Opvallend is de conclusie dat er helemaal geen faillissement had hoeven te zijn. Het had 'betrekkelijk eenvoudig opgelost kunnen worden'. Er was genoeg geld om schulden na het mislukken van energiehandel te betalen, of om in ieder geval tot een betalingsregeling te komen met de grootste schuldeiser, energiehandelsplatform Powerhouse.

Goedkoper uit zonder faillissement
Toen de zaak dit voorjaar in een stroomversnelling kwam, rolden de miljoenen toch weer over tafel. De curator vermoedt dat de broers zonder faillissement uiteindelijk goedkoper uit waren geweest dan nu. En niet een beetje, maar zelfs 'de helft' goedkoper. Nu hebben ze tegen een, volgens de curator hoge prijs, uiteindelijk een deel van hun kassen teruggekocht.

Curator Souren neemt de luisteraar in de podcast mee vanaf het moment dat het faillissement werd uitgesproken tot nu. Daarbij valt op dat hij helemaal niet rancuneus is, integendeel. Hij noemt de drie bij het faillissement betrokken broers 'ongelofelijk sympathieke mensen' en laat duidelijk blijken te hebben genoten van wat hij een spel noemt. "Ik kreeg al snel door dat zij geregisseerd werden." Zelf gaven de bestuurders tijdens een rechtszitting dit voorjaar aan 'verkeerd geadviseerd' te zijn. De curator vermoedt door de boekhouder en de advocaat.

Energiehandel
Capsicum ging failliet na het mislopen van speculatie op de energiehandelsmarkt. Al je gas verkopen, en ondertussen ook stroom verkopen zonder dat je het zelf op kunt wekken, liep helemaal fout. Naked short selling in jargon. In de podcast trekt de presentator de conclusie dat dat 'niet zo slim is'.

De curator zet vraagtekens bij waarom er vanuit het energiehandelsplatform, waarop werd gespeculeerd, niet eerder ingegrepen is, terwijl de schulden tot in de miljoenen opliepen. In de loop van december 2021, bijna 1 jaar voor het faillissement, stond het verlies tussen 9 en 12 miljoen euro. Powerhouse dacht in geval van schulden die op de broers te kunnen verhalen.

Ondanks de verliezen werd er wordt vrolijk door gehandeld, al rijzen er bij het energiehandelsplatform wel steeds vermoedens over fraude. Op dat moment is het echter al te laat. De schulden liepen op tot 20 miljoen. Wel wordt net op tijd faillissement uitgesproken.

Creatieve constructies
De bestuurders en adviseurs van Capsicum hebben creatief geprobeerd alle bezittingen van het bedrijf veilig te stellen. De broers tuigen een constructie op waarmee ze hun bedrijf én hun schulden zo verhangen dat het bij een toekomstig faillissement moeilijk wordt voor een curator om zeggenschap te krijgen over de boedel.

De handelingen die ze uitvoeren, met hypotheken en ook het naar privé schuiven van kassen, mogen niet binnen één jaar van een faillissement. Omdat faillissement uiteindelijk net op tijd wordt uitgesproken, kan de curator hierop ingrijpen.

In de podcast beschrijft de curator hoe hij eerst besluit het spel mee te spelen. Daar waar de curator 'min of meer uitgelachen werd', besloot hij 'vriendelijk terug te lachen.' Naar eigen zeggen zegt de oudste van de broers op gegeven moment tegen hem: "De slimste, die wint."

De bestuurders en adviseurs van Capsicum denken een waterdichte constructie te hebben opgetuigd, maar uiteindelijk slaagt de curator er toch in, nadat hij een jaar lang 'niets kan doen, om door de verdedigingslinie te breken. Daarbij komen ook huiszoekingen kijken.

Na een kort geding, waarmee de curator weer de zeggenschap krijgt over de kassen (dat dat nodig was is op zichzelf ook bijzonder), gaat het onverwachts snel. De kassen worden ontruimd, en later verkocht, inclusief teelt.

In het geval van de kassen in Made kopen de broers de kas in Made terug. Met de curator wordt een deal gesloten, waarbij ze ook hun bestuurdersaansprakelijkheid afkopen. De achterbuurman, die de curator hielp de teelt in Steenbergen voort te zetten maar die verder niets met de zaak te maken heeft, koopt de kassen in Steenbergen.

FIOD
De kous is daarmee nog niet af. De Belastingdienst roert zich momenteel in de zaak, wijzend op de Wet Keten Aansprakelijkheid. Het failliete bedrijf wordt aansprakelijk gehouden voor door uitzendbureaus verschuldigde loonbelasting. In totaal gaat het om 5 miljoen euro. De vorderingen van de Belastingdienst komen in een bv zonder actief. Hier volgt een technisch puntje, waarover 'eindeloos gediscussieerd kan worden'. Om die reden wil de curator hier ook ook met de Belastingdienst een deal maken.

Ook de FIOD, de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst, had interesse in de zaak, nadat de curator hen erbij had gehaald. De curator legt uit dat hij de FIOD uiteindelijk heeft geadviseerd het erbij te laten zitten.

Een onderzoek van de FIOD zou te lang op zich laten wachten. Tegen de tijd dat zo'n onderzoek klaar is en er een zitting komt, ben je zo 5-6 jaar verder, is de ervaring van de curator. Hij blikt in de podcast tevreden terug op hoe hij met zijn team het complexe faillissement ontrafeld heeft. "Achteraf weet je waar je naar hebt zitten kijken."

Nu is het zaak zoveel mogelijk geld aan de schuldeisers terug te betalen. De curator noemt dat fase 2. Bijzonder is dat er flink wat geld in de boedel zit, zo'n 15,5 miljoen euro, zonder dat de bank aanspraak op geld maakt vanwege hypotheken. De broers betaalden 14 miljoen euro cash (!) in de deal met de curator.

Beluister hier de hele podcast.