Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

160 kg tomaten per m2 in gesloten kas met maximale dosering CO2

"Bij het NIBIO gebruiken we geen aardgas meer om te verwarmen, dus we profiteren niet van CO2 als restproduct. Met de DAC-technologie vangen we CO2 van buiten op en stoppen het in de kas. Doordat we hydro-elektrische energie gebruiken, kunnen we een zero-emissie systeem zijn," zegt Michel Verheul, Senior Research Scientist bij NIBIO in Særheim, Noorwegen.


Jarle Skjæveland, Michel Verheul en Andreas Grunbaum op de foto bij het NIBIO onderzoekscentrum

In september 2023 begon het NIBIO met een driejarig onderzoeksproject gericht op emissievrije teelt in kassen, gefinancierd door de Noorse Onderzoeksraad. Het project is specifiek gericht op het verminderen van de energiebehoefte in een gesloten kas met behulp van een Environmental Control System (ECS) van GreenCap Solutions, ook een Noors bedrijf.

Klik hier om de fotoreportage te bekijken.

Jarle en Andreas bij de GreenCap-unit die buiten de R&D-locatie van NIBIO is geïnstalleerd.

Deze technologie richt zich op het regelen van de temperatuur, vochtigheid en CO2 in de kas om de teelt te optimaliseren. Een warmtepompsysteem verwijdert overtollige warmte en vocht uit de kas. Terwijl overtollige warmte wordt opgeslagen voor later gebruik, is het verwijderde water (d.w.z. condensaat) klaar om te worden behandeld en hergebruikt in de kas. Ondertussen vangt het DAC-systeem (Direct Air Capture) CO2 op uit de lucht en verrijkt het de kas.

"Het werk van NIBIO en GreenCap is interessant voor de sector. De toename van de productie en de vermindering van inputfactoren is een goede formule," zegt Andreas Grünbaum, Finance Manager bij GreenCap.

Klik hier om de fotoreportage te bekijken

'Indrukwekkende tomatenopbrengst door combinatie van LED en DAC'
Michel stelde zich als doel om 120 kg tomaten per vierkante meter te oogsten, maar wist niet precies wat hij kon verwachten in termen qua verbeteringen. Daarom testte hij de teelt zowel zonder als met extra belichting. Met 500 µmol/m2/s groeilicht steeg de productiviteit van 40 kg/m2 naar 120 kg/m2. Met het GreenCap systeem, steeg de opbrengst daarna verder naar 160 kg/m2.

"De meeste telers die LED-verlichting gebruiken, produceren ruwweg 110-115 kg per vierkante meter, met veel hogere lichtintensiteiten dan in Nederland vanwege onze lage winterlichtniveaus. Deze 160 kg/m2 is het resultaat van de combinatie van belichting en ECS- en DAC-technologie en zal de nieuwe standaard worden," zegt Michel.

1200-1600 ppm CO2
Volgens zowel Michel en Andreas vereist de implementatie van deze technologie een gesloten kassysteem, idealiter van glas en niet van plastic. Onder deze omstandigheden is volgens het NIBIO 1200-1600 ppm CO2 het ideale niveau voor plantengroei, gezien de hoge belichting in de kas.

"Dit systeem bouwt voort op wat Wageningen 20 jaar geleden heeft gedaan. We circuleren de lucht zodat we de ramen niet hoeven te openen, dus er gaat geen energie of CO2 verloren. We kunnen volledig emissievrij werken," zegt Michel.

Voor meer informatie:
NIBIO
Michel Verheul
[email protected]
www.nibio.no

GreenCap Solutions AS
Jarle Skjaeveland
[email protected]
www.greencap-solutions.com