Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
35% lagere kiwiopbrengst in Frankrijk

"Alle Europese landen op Griekenland na hebben lage kiwi-oogst"

De Franse kiwi heeft dit jaar zijn intrede gedaan op een markt die nog ruim was voorzien van Nieuw-Zeelands product. De overgang verloopt moeizaam, maar de afzet zou deze week moeten aantrekken. "Tot nu toe was er weinig beweging omdat supermarkten gebonden waren aan contracten met Nieuw-Zeelandse kiwi's. De Franse volumes waren bovendien nog beperkt. De officiƫle start van het Franse seizoen was op 6 november, maar de vroegste kiwi's verschenen al rond 20 oktober op de markt. Met het einde van het Nieuw-Zeelandse seizoen verwachten we dat de afzet van het Franse fruit de komende twee weken flink toeneemt", aldus Alexandre Cancel van Vergers Cancel.

Het Nieuw-Zeelandse seizoen duurde dit jaar opvallend lang. "Zowel de groene als de gele kiwi's werden tot diep in het seizoen in grote aantallen geleverd. Normaal hebben we twee tot drie weken tussen het einde van het Nieuw-Zeelandse seizoen en het begin van het Europese seizoen, wat ons helpt om onze Franse kiwi te positioneren. Dit jaar volgden de seizoenen elkaar echter direct op."

35% minder opbrengst dan verwacht
Een ander opvallend kenmerk van dit seizoen is de opbrengstdaling, die groter is dan vooraf werd ingeschat. "Voorafgaand aan de oogst raamden we het verlies op 15 tot 20 procent. Uiteindelijk hebben we 35% minder opbrengst, wat neerkomt op ongeveer 6.500-7.000 ton tegenover 10.000 ton vorig jaar. Dit onverwachte tekort zet extra druk op telers om hun producten zo goed mogelijk te vermarkten en zo het verlies te compenseren. We moeten echt presteren in de verkoop. Het lijkt erop dat heel Europa met een tekort kampt, behalve Griekenland, dat een goed seizoen heeft gehad. We zullen dus niet overspoeld worden met Europese oogst, hoewel we de concurrentie blijven voelen van Italiaanse, Portugese en Griekse kiwi's, die aantrekkelijk zijn voor Franse retailers vanwege hun lage prijzen."

Goede kwaliteit met hoge Brix
De opbrengstdaling komt door meerdere factoren. "Het gebrek aan kou deze winter heeft gezorgd voor minder knoppen in het voorjaar. Ook het slechte weer tijdens de bloei leidde tot bloemrot. Daarnaast speelt wortelverstikking een rol, wat leidt tot afstervende bomen. Dit fenomeen is nog niet goed bekend en lastig te beheersen, maar treft heel Europa."

Wat betreft kwaliteit is het echter een goed jaar. "De kwaliteit is uitstekend", zegt Cancel. "Het fruit heeft een hoog suikergehalte en is onder goede omstandigheden geoogst. Ze rijpen nog verder in de koeling en we verwachten geen problemen met de bewaarbaarheid."



Ambitieus herbeplantingsprogramma
Om het verlies aan boomgaarden tegen te gaan en aan de vraag te blijven voldoen, is Vergers Cancel twee jaar geleden gestart met een groots herbeplantingsprogramma. "Zo'n 8-10 jaar geleden haalden we nog 30-35 ton per hectare. Nu, door verouderde boomgaarden, komen we gemiddeld op 20-25 ton. De afgelopen vijf jaar hebben we 200 hectare opnieuw beplant, en we blijven deze lijn voortzetten met ambitieuze projecten voor de komende drie jaar. Deze nieuwe boomgaarden zullen vanaf de oogst van 2025 zorgen voor een flinke volumetoename. Voor gele kiwi's verwachten we volgend jaar op 55 hectare te komen, wat 1.500 ton extra oogst oplevert tegen 2028. Voor rode kiwi's mikken we op 800 ton met 40 hectare in 2028."

DNA-analyse tegen fraude
Om fraude met de herkomstaanduiding tegen te gaan, is er veel hoop gevestigd op een nieuwe technologie: DNA-analyse. "Dit werkt als een soort identiteitskaart van het fruit waarmee onder andere de herkomst kan worden vastgesteld. Het is 99% betrouwbaar en kan helpen tegen frauduleuze praktijken, vooral in jaren met tekorten zoals dit jaar. Dit is een enorme aanwinst voor de Franse sector."


(Foto's: Vergers Cancel)

Voor meer informatie:
Alexandre Cancel
Vergers Cancel
1 rue de l'Occitanie
ZA Barres 82100 Castelsarrasin (Frankrijk)
Tel: +33 (0)5 63 04 82 13
[email protected]
https://www.vergers-cancel.fr/

Publicatiedatum: