Tholen - Vorig jaar vierde Fayad Fruits & Vegetables zijn 25-jarig jubileum op Curaçao. En dan te bedenken dat de AGF-groothandel eigenlijk begon als een grap. In dienst van een bakker, kreeg hij namelijk de vraag van een plaatselijk hotel naar een kist tomaten en komkommers. De volgende keer stonden er papaya's en watermeloenen op de order. Zo rolde Ziad Fayad de AGF-handel in. Inmiddels voorziet hij cruiseschepen, horeca en supermarkten op de Caribische Eilanden van een breed AGF-assortiment.
Links Ziad Fayad in zijn winkel voor de groothandel
In eerste instantie richtte Fayad zich hoofdzakelijk op de lokale groenten en fruit, die onder meer op de 'floating market' werden aangeboden. Later breidde hij het assortiment uit met groenten en fruit vanuit de Verenigde Staten, Venezuela en Colombia. Vandaag de dag komt zo'n 60—70% van zijn assortiment uit Europa. "Vanuit de Verenigde Staten is de transittijd voor een reefer maar vijf dagen, terwijl een reefer uit Europa drie weken onderweg is, maar de vrachtkosten zijn vanuit Miami veel hoger."
Aardappelen van Jac van den Oord Potatoes
Nederland is hofleverancier van de AGF-handelaar op Curaçao. "Aardappelen, uien, champignons, kruiden, zachtfruit, tomaten, komkommers en sla koop ik alleen maar in Nederland. Mijn grootste leveranciers zijn bedrijven als BUD Holland, Westland Mushrooms, Versland, Marni Fruit en Frukar", vertelt Fayad.
Exotisch fruit betrekt hij hoofdzakelijk vanuit Venezuela en Colombia. "Het probleem hier op de eilanden is wel dat er geen fatsoenlijke kwaliteitscontroles worden gehouden. In Nederland worden containers geregeld afgekeurd. Hier bestaan de controles op papier, maar niemand voert ze uit."
"Er wordt hier veel exotisch fruit gegeten. Papaya's, bananen en watermeloenen behoren hier tot de hardlopers. Appelen en bessen worden weer heel weinig geconsumeerd. Perssinaasappelen verkopen we weer volop", vervolgt de AGF-handelaar.
"Ook leveren we gesneden groenten en fruit aan de horeca, maar de grote hotels snijden de producten nog altijd zelf. Wel wordt het steeds lastiger om aan personeel te komen. Venezolanen mogen hier niet meer werken en het toerisme neemt alleen maar toe. In mijn optiek zou de regering meer verblijfsvergunningen moeten afgeven."
Amerikaanse tomaatjes
Fayad verwacht niet dat de lokale kasgroententeelt op de Curaçao hard zal groeien. "Stroom is hier vreselijk duur en het water is niet goed, veel duurder dan in Nederland." Voorlopig ziet hij dan ook voldoende groeipotentie voor zijn importhandel. "Soms rijden we met één bosje peterselie naar de klant. Dat kost meer dan het oplevert, maar zo kunnen we ons wel onderscheiden. Binnenkort gaan we een nieuwe loods bouwen!"
Voor meer informatie:
Zias Fayad
Fayads Fruits & Vegetables B.V.
Jandoret 63
Willemstad, Curaçao
Tel: +599 9 888 4440
[email protected]
www.fayadsfruit.com