In het landelijke dorpje Haps, genesteld in het zuiden van Nederland, nam aardappelteler Maarten Robben een gedurfde stap in zijn landbouwreis. Voor het eerst zaaide hij pootaardappelen (TPS) direct op een van zijn velden - een revolutionaire aanpak voor de Nederlandse aardappelsector. Robbens ambitie was duidelijk: kleine krieltjes van hoge kwaliteit telen, met minder chemische middelen en bestand tegen de intense druk van Phytophthora die in Nederland veel voorkomt.
Op 8 juli zaaide Robben gepelletiseerd pootaardappelzaad van Solynta's rassen Solhy017 en Solhy016, beide geschikt voor de krieltjes markt. Het doel was ambitieus: een gezond gewas telen met minimale interventie op een laat moment in het seizoen en kijken of in Nederland geteelde krieltjes de import uit Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Egypte konden vervangen. "We zochten naar rassen die konden voldoen aan de lokale vraag naar krieltjes, die bestand waren tegen Phytophthora en die ons flexibiliteit gaven in de timing. Echte zaden stellen ons in staat om op te slaan en te zaaien wanneer de omstandigheden ideaal zijn."
Innovatieve aanpak voor zaaien en verzorgen
De zaden werden zorgvuldig gezaaid met gewone machines, op een optimale afstand van 15 cm op ruggen. Tijdens de groeicyclus paste Robben slechts 5 anti-Phytophthora-bespuitingen toe als extra voorzorgsmaatregel - een drastische vermindering vergeleken met traditionele methoden, waarbij over het algemeen 12-15 keer spuiten van aardappelgewassen om ziekteschade te voorkomen geen uitzondering is. En met de hulp van Solynta's experts heeft hij de wiedpraktijken verfijnd door zowel mechanische als chemische interventies te gebruiken. Door de gezondheid van de planten in een vroeg stadium te ondersteunen, kon Robben een robuust gewas telen dat zijn verwachtingen zou overtreffen. "De resistentie tegen Phytophthora is verrassend hoog. Dat had ik niet verwacht", aldus Robben.
Verbluffende resultaten van de eerste oogst
Na slechts 90 dagen bracht de eerste oogst spannende resultaten. Ondanks de ongewoon late zaaidatum deden beide hybride aardappelrassen het goed en leverden ze perfect gevormde krieltjes op. "Het kiempercentage was uitzonderlijk hoog," rapporteerde Robben. "De jonge zaailingen groeiden al snel uit tot krachtige planten en leverden ronde, uniforme aardappelen op, ideaal voor de krieltjesmarkt. Heel laat in het seizoen beginnen ging niet ten koste van de knolkwaliteit, dankzij de betrouwbaarheid van echte zaden. We konden zaaien wanneer het ons het beste uitkwam, wat nodig was vanwege het onvoorspelbare, natte weer dat we dit seizoen hadden. Bovendien was de resistentie tegen Phytophthora erg goed!", concludeerde hij.
Robben en zijn team ontdekten nog een onverwacht voordeel van echte zaden: meerdere zaaimomenten maken oogsten op meerdere momenten mogelijk. Echt aardappelzaad maakt gespreid zaaien mogelijk, wat betekent dat Robben verschillende oogsten over het hele seizoen kan plannen. Dit zou een consistente levering van verse krieltjes aan aardappelverwerkers mogelijk kunnen maken.
In tegenstelling tot pootknollen, die kostbare geklimatiseerde opslag vereisen, zijn echte zaden compact en gemakkelijk op te slaan tot de volgende optimale zaaitijd.
Klik hier om het volledige rapport te bekijken.
Voor meer informatie:
Caroline Elias
Solynta
Tel: +31(0)6 38900374
[email protected]
www.solynta.com