Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
De Polderjongens

"Duurzame en lokale zoete aardappels mogelijk maken"

In de Noordoostpolder, in Espel, bevindt zich het familiebedrijf Koenraadt. Drie broers telen hier zoete aardappels onder het merk 'De Polderjongens', sinds 2017 mét On the way to PlanetProof-certificaat. De broers doen er alles aan om de exotische bataat thuis te laten voelen op Nederlandse akkers. Met alles in eigen beheer: van teelt tot verpakking, zo schrijft SMK.

Unieke wijze van telen
Met eigen ontwikkelde machines telen de Polderjongens op duurzame en innovatieve wijze. De broers vertellen graag over hun unieke manier van telen: energiezuinig en residuvrij: "We hebben zonnepanelen, een windmolen en hergebruiken het water van de spoelmachine. Daarnaast hebben we de spoelmachine speciaal laten ontwikkelen voor onze zoete aardappels. Een flinke investering, maar daarmee kunnen we ons echt onderscheiden, net als met onze residuvrije teelt."

De spoelmachine is een belangrijk onderdeel van de teelt. Zoete aardappels zijn erg kwetsbaar, en moeten met zorg behandeld worden na de oogst. De Polderjongens waren de eerste met dit nieuwe wassysteem en kunnen het systeem nu ook verder uitzetten, zowel nationaal als internationaal.

"Heel blij dat On the way to PlanetProof er is"
Toen de broers het certificaat On the way to PlanetProof aanvroegen, kwamen ze erachter dat ze al goed op weg waren: "Je bent eigenlijk helemaal niet zo verkeerd bezig en nu kun je het in ieder geval gecertificeerd krijgen". Omdat de jongens intrinsiek gemotiveerd zijn te investeren in duurzaamheid, voldeden ze al aan veel eisen van het keurmerk. Het vele werk zit in de documentatie. "Enerzijds loop je ertegen aan dat het heel veel werk is om alles goed te documenteren en te bewijzen, anderzijds is dat goed. Je keurmerk heeft pas waarde als het goed gecontroleerd wordt. Het vele werk zit uiteindelijk in je systeem en wordt routine."

Stefan Koenraadt vervolgt: "Met On the way to PlanetProof kun je aangeven dat je duurzamer bezig bent. In dit vak is het vaak gangbaar of biologisch. Ik ben heel blij dat On the way to PlanetProof er is – je hoeft niet biologisch te zijn om duurzaam te doen."

Zoete aardappels van eigen land
De Polderjongens werken toe naar het jaarrond kunnen opleveren van zoete aardappels, zonder reststroom. Zo hoeft de exotische groente niet meer te worden geïmporteerd. "Zoete aardappels telen in Nederland is een uitdaging," vertellen ze. "Het klimaat en de bodemomstandigheden verschillen enorm van de traditionele teeltgebieden zoals Amerika en Egypte." Maar de broers geloven in hun aanpak. Met een duurzaam wassysteem, residuvrij telen, beperkte reststromen en het gebruik van afgedekte ruggen met 100% biologisch afbreekbaar folie die onkruid tegenhoudt en de bodem verwarmt, blijven de Polderjongens continu in beweging om te zorgen voor jaarrond zoete aardappels van eigen bodem.

Voor meer informatie:
De Polderjongens
[email protected]
www.polderjongens.nl

SMK
T: 070-3586900
[email protected]
www.planetproof.eu

Publicatiedatum: