China is 's werelds grootste teler van aardappelen, vanwege hun hoge opbrengst in vergelijking met andere basisgewassen. Maar aardappelen zijn bijzonder kwetsbaar voor hitte en klimaatverandering. Li, onderzoeker bij het International Potato Center (CIP) in Beijing, leidt een driejarig onderzoek naar de effecten van hogere temperaturen op groenten. Zijn team richt zich op de twee meest voorkomende variëteiten in China. "Ik maak me zorgen over wat er in de toekomst zal gebeuren", zegt Li. "Telers zullen minder aardappelknollen oogsten, dat zal de voedselzekerheid beïnvloeden."
Li's team kweekte hun gewas gedurende drie maanden in een inloopkamer die ingesteld was op 3 graden Celsius boven de huidige gemiddelde temperatuur in het noorden van Hebei en Binnen-Mongolië, de hoger gelegen provincies waar in China gewoonlijk aardappelen worden geteeld. Uit hun onderzoek, dat deze maand werd gepubliceerd in het tijdschrift Climate Smart Agriculture, bleek dat de hogere temperaturen de knolgroei met 10 dagen versnelden, maar de aardappelopbrengst met meer dan de helft verminderden.
Volgens een rapport van de Verenigde Naties dat in oktober werd uitgebracht, wordt de wereld met het huidige klimaatbeleid geconfronteerd met een opwarming van maar liefst 3,1ºC boven het pre-industriële niveau in 2100. In Binnen-Mongolië haasten tientallen arbeiders met witte zakken zich om aardappels te verzamelen die uit de grond worden gehaald voordat de volgende stortbui losbarst. "De grootste uitdaging voor aardappelen dit jaar is de zware regen", zegt Wang Shiyi. "Het heeft verschillende ziekten veroorzaakt... en de voortgang van de oogst enorm vertraagd." Ondertussen heeft pootaardappelproducent Yakeshi Senfeng Potato Industry Company geïnvesteerd in aeroponic systemen waarbij planten onder gecontroleerde omstandigheden in de lucht worden gekweekt.
Telers vragen steeds meer om aardappelrassen die een hogere opbrengst hebben en minder vatbaar zijn voor ziekten, met name Phytophthora, die de Ierse aardappelhongersnood veroorzaakte in het midden van de 19e eeuw en goed gedijt in warme en vochtige omstandigheden. "Er zijn nieuwe en agressievere (bacterievuur) stammen opgedoken die beter bestand zijn tegen de traditionele preventie- en bestrijdingsmethoden", aldus algemeen directeur Li Xuemin, die de strategie van het in Binnen-Mongolië gevestigde bedrijf toelichtte.
Het onderzoek door CIP, dat zijn hoofdkantoor in Lima heeft, maakt deel uit van een samenwerking met de Chinese overheid om telers te helpen zich aan te passen aan de warmere, nattere omstandigheden. In de kas buiten Li's lab nemen arbeiders stuifmeel van witte aardappelbloemen af om hittebestendige variëteiten te ontwikkelen. Li zegt dat Chinese telers in de komende tien jaar veranderingen zullen moeten doorvoeren, zoals planten in de lente in plaats van aan het begin van de zomer of verhuizen naar nog grotere hoogten om aan de hitte te ontsnappen.
"Telers moeten zich beginnen voor te bereiden op klimaatverandering," zei Li. "Als we geen oplossing vinden, zullen ze minder geld verdienen door lagere opbrengsten en kan de prijs van aardappelen stijgen."
Bron: Reuters
Indexfoto: ID 28386562 © Jackbluee | Dreamstime.com