In week 47 werden de laatste Moldavische druiven van het seizoen van dit jaar geladen bij de OGA-OGV in het Duitse Bruchsal. "Aan het begin van het seizoen, begin september, was er zware regenval in de belangrijkste teeltgebieden in het zuiden van het land. Dit verhoogde het risico op scheurtjes bij de druiven en leidde uiteindelijk tot verliezen tot 20%", meldt Kurt Halder, hoofd Oost-Europese import bij OGA-OGV. "Zolang er vraag is, is het mogelijk om de voorraad tot februari te leveren", zegt Halder.
Moldova-druiven. De prijzen liggen dit jaar ongeveer 5% hoger dan vorig jaar.
OGA-OGV legde zijn eerste contacten in de Oost-Europese republiek tijdens een seminar in 2018. Ongeveer zeven jaar lang heeft het bedrijf zich voornamelijk gericht op de import en de afzet van Moldavische pruimen na het Duitse seizoen. Er worden echter ook blauwe druiven met pit van het Moldavische ras geïmporteerd. "De Moldova is momenteel het enige ras dat op grote schaal wordt geëxporteerd. Het heeft een uitstekende smaak en is vergelijkbaar met Alphonse Lavallée, een premiumdruif van Franse oorsprong die in Duitsland in de handel is. Er worden echter ook rasproeven uitgevoerd met pitloze druiven. Het kan daarom niet worden uitgesloten dat de Republiek Moldavië over een paar jaar pitloze druiven zal exporteren. Het moet echter gezegd worden dat pitloze druiven gevoeliger zijn in de teelt, waardoor de risico's voor de teler groter zijn." Een eerste evaluatie van de testen zal volgend jaar plaatsvinden, voegt Halder toe.
Moldavische druiven worden nu voornamelijk geleverd in kartonnen dozen in plaats van hout. De druiven zijn echter nog steeds iets goedkoper dan de Alphonse Lavallée uit Frankrijk, die een vergelijkbare smaak heeft.
De OGA-OGV begon in 2019 met een bescheiden testvolume van vijf ton; dit jaar bedroeg de totale import zo'n 120 ton. Halder: "We zien een toenemende vraag van zowel groothandelsmarkten als retailers. Enkele middelgrote supermarktketens hebben onze producten al in hun programma en we streven ernaar om in de toekomst ook bij de grote ketens op de lijst te komen. Wat ons vooral helpt, is dat Moldavische telers snel leren, professionaliseren en zich aanpassen aan de eisen van onze markten. Onlangs zijn ze bijvoorbeeld overgestapt van houten kratten naar kartonnen dozen." Ook vertragingen in de levering door langere transittijden bij de Roemeense grensovergang worden door de klant geaccepteerd. "Dit leidt immers zelden tot afkeur of bederf."
De Republiek Moldavië exporteert nog steeds alleen de blauwe druiven met pit. Volgens marktstudies komt ongeveer een derde van de totale druivenomzet die in Duitsland wordt behaald nog steeds van druiven met pit.
Umut Tekbas en Kurt Halder op de stand van OGA-OGV op de expoSE dit jaar in Karlsruhe.
Voor meer informatie:
Kurt Halder
OGA-OGV
Industriestraat 1-3
76646 Bruchsal, Duitsland
Tel: +49 7251 80020
[email protected]
www.oga-bruchsal.de