Jaar na jaar verschijnen Italiaanse aardbeien steeds vroeger in het seizoen, al in de herfst, in de schappen van groenteboeren en supermarkten. Veel mensen beschouwen ze als een fruitsoort die nooit verveelt, hoewel de vraag traditioneel piekt in de lente.
"In slechts drie weken is de oogstfrequentie meer dan verdubbeld. We plukken nu vier keer per week", vertelt Pietro Bastiano, verkoopmanager bij Fe.Vi Frutta, een bedrijf in de provincie Matera. "Onze aardbeien gaan naar verschillende groothandelsmarkten, vooral in Lazio, Emilia-Romagna, Friuli-Venezia Giulia en Veneto."
Pietro Bastiano
De variëteiten die de aangesloten telers momenteel oogsten, zijn Florida-Fortuna en RedSayra. "De komende weken zal de beschikbaarheid verder toenemen", legt Bastiano uit. "De oogst is van uitstekende kwaliteit en het fruit heeft de goede maat te pakken. Veel telers zijn nog niet eens begonnen met plukken. De huidige verkoopprijs ligt rond de € 20 per karton van 2 kilo."
Aardbeien uit Basilicata
Het aardbeienseizoen kent dus een positieve start. "De feestdagen zullen de consumptie nog verder stimuleren", voegt Bastiano toe. "Vanaf 8 december zien we traditioneel een toename in vraag én een prijsstijging van zo'n 5% ten opzichte van de huidige marktprijzen. We zijn ongeveer een maand geleden begonnen, en elk jaar wordt het seizoen langer en beter."
Voor meer informatie:
Fe.Vi.Frutta S.R.L.
Via Bellini,10
75025 Policoro (MT) – Italië
Tel: +39 (0)835 902998
[email protected]
[email protected]