Tholen - Horecagroothandel DeliNova op Curaçao is letterlijk een one-stop-shop voor alle horecagelegenheden op het eiland. "We leveren alles wat de chef én de schoonmaker nodig heeft", vertelt directeur Ramon Oudhaarlem. Het AGF-assortiment heeft echter nog altijd het belangrijkste aandeel bij de horecagroothandelaar, die zo'n 400 restaurants op het eiland bedient. "Twee keer per week laten we onze zuivel, groenten en fruit invliegen en daarnaast krijgen we wekelijks zo'n twee tot drie containers binnen vanuit Nederland", vertelt Oudhaarlem. Hoewel er bij sommige producten geld bij moet om de hoge luchtvrachtkosten te betalen, die wel tot drie tot vier euro per kilo bedragen, neemt de horecagroothandelaar dat voor lief om haar klanten een totaalassortiment te kunnen bieden. "Nee verkopen, is erger."
De beschikbaarheid van vluchten vormt volgens de directeur niet zo'n groot probleem. "Het is meer een strijd in welke vlucht je handel terechtkomt." Producten als wortelen en sinaasappelen krijgt DeliNova veelal vanuit de Amerikaanse haven van Miami aangevoerd. Veel andere producten koopt het bedrijf in via Nederland. "Wekelijks krijgen we zo'n twee tot drie containers vanuit Rotterdam binnen. De transittijd van vijf dagen is vanuit de Verenigde Staten weliswaar interessant, maar de transportkosten liggen een stuk hoger. Vanuit Nederland zijn de containers vijftien tot zeventien dagen onderweg, maar dankzij de containers met stikstof blijft de houdbaarheid van de producten perfect."
Ramon Oudhaarlem
Chileense druiven via Rotterdam naar Curaçao
Dat leidt er toe dat zelfs items als Chileense druiven via Rotterdam naar Curaçao worden aangevoerd en hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor Chileense vis. "Het lijkt krom, maar als ik in Chili een container vul en via Rotterdam hierheen laat komen, ben ik voordeliger uit en bovendien is het transport een stuk sneller geregeld", vertelt Ramon. Andere producten zoals blauwe bessen uit Colombia en ook product vanuit Venezuela worden rechtstreeks ingevlogen. "We spreiden onze sourcing, maar Nederland is wel ons voorkeursland. We werken hierbij nauw samen met Meeder Fresh. Zo haal ik al de aardbeien uit Nederland. De Amerikaanse aardbeien zien er perfect uit, maar smaak telt ook en daarin zijn de Hollandse aardbeien ongeëvenaard." Ook belevert de horecagroothandel cruiseschepen, al loopt die afzet veelal via brokers. "Zij laden het gros van hun handel in Miami, maar ik zie in deze tak van sport wel meer potentieel omdat steeds meer van deze partijen op zoek zijn naar alternatieve leveranciers. Als wij daar samen met Meeder mooie combinaties in kunnen maken, dan zullen we dat niet nalaten."
Groenten op het bord steeds breder geaccepteerd
In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Nederlandse keukens hebben de groenten in Curaçao nog niet altijd een grote plaats op het bord. "Je moet er hier echt om vragen", vertelt Ramon. "Van origine waren de lokale groenten vaak duur en daarom werd er vaak tegen kinderen gezegd dat ze niet gezond waren. Dat is wel een gemis in de opvoeding van veel kinderen geweest. Inmiddels worden de groenten gelukkig wel breder geaccepteerd. De bekendste lokale groenten die hier geteeld worden zijn uien, aubergines, groene paprika's en komkommers. Deze mogen ook niet geïmporteerd worden naar het eiland. Ik verwacht ook niet dat de kassen hier als paddenstoelen uit de grond zullen schieten. Daarvoor is het simpelweg te duur om te koelen."
Hoewel ook steeds meer teeltinitiatieven zoals vertical farms hun intrede doen op Curaçao, heeft Ramon zijn twijfels of deze projecten kunnen concurreren met de prijs van het importproduct. "Sowieso heb je voor een product als ijsbergsla veel te veel koud water nodig, dat is hier niet te betalen. En de speciale slasoorten als mesclun, rucola en baby-spinazie zijn de hardlopers in het sla-assortiment, die worden hier niet geteeld. Al met al juich ik lokale teeltinitiatieven toe, maar ik moet nog maar zien of ze echt voet aan de grond krijgen. Wij hadden hier bijvoorbeeld een teler met Nederlandse komkommers in de kas. Dat ging in het begin heel goed, maar toen hij last kreeg van ziektedruk, is hij meteen overgeschakeld naar cherrytomaten. Ik zou graag weer starten met lokale, Nederlandse komkommers."
Naast Curaçao heeft DeliNova, dat eigendom is van Berry Wouters, vestigingen op Aruba en Bonaire. "De zaak op Aruba is meer een delicatessengroothandel. Op Bonaire heeft DeliNova in een klein formaat ook een groothandel die gevoed wordt vanuit Curaçao", vertelt Ramon. Hij noemt de concurrentie op het eiland groot. "Er wordt weleens gezegd: als je het op Curaçao redt, dan red je het overal op de wereld. Er wonen hier maar 150.000 mensen op het eiland en de concurrentie is moordend, want alle nationaliteiten hebben hier wel hun eigen handel opgezet. Waar wij ons echt op onderscheiden is het versaspect met onze eigen AGF-, poeliers- en visafdeling. We branden onze eigen noten en bakken het lekkerste brood. Daarnaast behoort onze klantgerichtheid tot de top op het eiland. Elke dag rijden we met onze veertien auto's twee keer het hele eiland af om de klanten - van high-end tot lokale restaurants - te voorzien."
Voor meer informatie:
Ramon Oudhaarlem
DeliNova B.V.
Kaminda André J.E. Kusters 3
Zeelandia, Curaçao
Tel.: +5999 846 6000
[email protected]
www.deli-nova.com