Tholen - Het Spaanse frambozenseizoen ging eind september bij Plusberries in Huelva goed van start. "Dat heeft zo ongeveer tot medio november geduurd, toen kwam er een beetje de klad in de markt", vertelt Jan van Bergeijk. "Het voordeel is dat we hier prima weer hebben gehad, maar dat heeft wel geleid tot een aanvoerpiek in de markt."
"Nog steeds is er wat aanboddruk op de markt. Bovendien zie je dat in tijden van Black Friday en Sinterklaas, die ze overigens hier in Spanje niet kennen, het zachtfruit wat minder gevraagd is bij onze klanten. Eind november - begin december denken mensen vaak aan andere dingen, maar ik verwacht dat die markt daarna wel vlot zal gaan aantrekken. Na Nieuwjaar wordt het aanbod Spaanse en Portugese frambozen snel minder en nemen ook de volumes vanuit Noord-Marokko alweer af, dus ik verwacht richting het voorjaar een redelijke balans in de markt."
"De opbrengsten van de frambozen liggen hier in Huelva op een goed niveau. We hebben van de zomer best goed weer gehad. Weliswaar met een paar uitschieters, maar die hebben niet voor problemen gezorgd. Dat heeft geresulteerd in een stabiel seizoen tot nu toe. We hebben voor Spaanse begrippen hier best veel regen gehad, maar niet die extremen zoals elders in Spanje, dus in principe zijn we met regen alleen maar blij", vertelt Jan, die binnen de groep commercieel verantwoordelijk is voor de frambozen. "Ook voor het andere zachtfruit zijn de marktomstandigheden goed. Zo is er veel vraag naar bramen. Ook dat aanbod is redelijk goed, dus die markt is goed in balans. Aardbeien waren zelfs heel erg duur. Die zijn nog altijd goed aan de prijs, al zal dat aanbod binnen twee weken wel toenemen, waardoor de prijzen wat meer zullen stabiliseren."
"Het voordeel van de dure aardbeien is dat de frambozen de afgelopen weken toch redelijk hun weg hebben gevonden, want die zijn dan toch vaak het eerste alternatief", vervolgt Jan. In Spanje is het frambozenareaal de afgelopen jaren afgenomen en hij verwacht dat er ook de komende jaren meer telers zullen overschakelen naar de populaire blauwe bessenteelt of terugschakelen naar de iets minder arbeidsintensieve aardbeienteelt. "Arbeid is toch één van de grote uitdagingen, maar dat geldt voor alle productielanden. We hebben met de onderkant van de arbeidsmarkt te maken en het valt niet mee om die warm te maken voor de land- en tuinbouw. Ook vanuit de politiek zie ik weinig beweging ten goede."
Voor meer informatie:
Jan van Bergeijk
Frutas Remolino
Tel.: +34 609 01 66 54
[email protected]
www.plusberries.com