Tholen - Waar het Egyptische aardbeienseizoen vorige week van start is gegaan met beperkte volumes en daarbij gepaard gaande hoge prijzen lijkt de druk sinds gisteren wat van de markt te zijn verdwenen. Dit vertelt Alain Tulpin van logistiek dienstverlener Tulpin Group. "Het is wat later gearriveerd dit jaar, maar iets later beginnen is geen ramp natuurlijk. In groenten en fruit heb je nooit twee gelijke jaren. Nu beginnen de volumes op de markt te komen en zullen de prijzen ook weer wat normaliseren."
"Het is geen hogere wiskunde", vervolgt Alain. "Ik was eind september in Egypte en toen was het nog 40 graden in de schaduw. Dan kun je simpelweg geen aardbeien planten, want de grond gaat dan al snel naar 60 graden. Steek daar een aardbeiplant in, en dan kun je er nog zo veel water op gieten, maar de volgende dag is hij dood. Dus ze moesten wachten en als je 14 dagen vertraging hebt met planten, is het ook logisch dat je 14 dagen later aardbeien hebt. Conference plukken ze soms ook 15 augustus en andere jaren weer begin september. Het hoort erbij en dan heb je al snel mensen die heel zenuwachtig worden, maar als het er niet is, komt het niet. We zagen het ook al met Canarische tomaten. Die waren ook 14 dagen later, maar wat ga je eraan doen?"
"De prijzen zijn dan even heel hoog, maar dat is hoe de handel werkt", legt hij uit. Alain verwacht overigens niet dat dit ook betekent dat in de rest van het seizoen deze zelfde tendens vastgehouden zal blijven. "We hebben de eerste zending 25 november binnen gekregen, maar sinds gisteren is het pas echt losgebarsten, waarbij we toch minstens 200 tot 250 ton per dag binnen zien komen. Kwalitatief is het ook in orde en qua volumes zie ik over het algemeen ook niet veel minder dan andere jaren. We horen dat het veel gezegd wordt in Egypte, maar die roep komt voornamelijk van onafhankelijke telers die aan exporteurs verkopen en hier een beetje de markt mee bespelen. Wie zelf kweekt, zegt dat hij genoeg heeft."
Nu komen ook gelijk de hoogtijdagen voor de Egyptische aardbeien tot Spanje op de markt arriveert. Het fruit brengt Tulpin Group normaliter vooral naar Engeland, Nederland en Ierland "Je ziet dat de vraag nog een beetje achterblijft in de eerste week van december, omdat je Sinterklaas hebt en mensen willen wat geld overhouden voor de feestdagen erna. Toch begint het allemaal te komen nu, maar het is lastig voorspellen. In Huelva hebben ze veel regen gehad, maar dat heeft de oogst over het algemeen niet geaffecteerd, omdat velen nog niet geplant hadden. Dat wil ook meteen zeggen dat Spanje niet heel vroeg gaat zijn. Daarnaast heeft Marokko ook weinig aangeplant, omdat die een aantal jaar weinig verdiend hebben. Er komt wel wat uit het zuiden, maar dat gaat de wereld ook niet veranderen. Marokko is meer richting frambozen en blauwe bessen getrokken in de laatste jaren. Er zal dus nog genoeg ruimte zijn voor een prima Egyptisch aardbeienseizoen. Dat ze iets later zijn, is geen ramp. Wat er in Valencia is gebeurd, dat is een ramp."
Foto Nik Deblauwe
E-commerce verstoort luchtvaartmarkt
Waar de ervaren logistiek dienstverlener overigens wel grote uitdagingen in ziet voor de toekomst is de luchtvracht. "De tarieven zijn wel echt de lucht in geschoten en dat zal nog wel doorlopen ook. Iedereen houdt namelijk zijn hart vast wat er gebeurt nu Trump heeft gewonnen. In Europa moet iedere zending vanaf 22 euro ingeklaard worden en vanaf 150 euro moeten er invoerrechten betaald worden, maar in de VS is het nog altijd 800 euro voordat je inklaring moet doen. Trump gaat dit waarschijnlijk terugschroeven, waardoor het vervolgens afwachten is wat de Chinezen gaan doen. Of ze niet de blik op Europa richten."
"Chinese e-commerce zorgt er namelijk voor dat het hele landschap verschuift. Er vertrekken dagelijks vijftig 747-toestellen met e-commerce vanuit China. Hier zien we de gevolgen al een beetje van in Egypte, maar bijvoorbeeld vanuit Kenia is het al ramzalig aan het worden. Het heeft grote invloed op de luchtvrachttarieven, omdat er zo veel vraag is. Iedere dag komen er 500 miljoen pakketten deze kant op, wat de markt gewoon enorm verstoort. Ik verwacht dat Europa er op een gegeven moment wel paal en perk aan gaat stellen, maar tot die tijd zullen we ermee om moeten gaan", besluit Alain.
Voor meer informatie:
Alain Tulpin
Tulpin Group
Kapellestraat 2A, Bus 6
8460 Oudenburg, Belgiƫ
+32(0) 59 80 66 33
[email protected]
www.tulpingroup.eu