De Turkse vijg is uitgegroeid tot een belangrijk product voor het land, zegt Baran Baykurt Emiroğlu, CEO en medeoprichter van FreshSens. "Turkije is 's werelds grootste teler en exporteur van vijgen. In 2020 besloeg de vijgenteelt in Turkije 575.000 hectare, goed voor een productie van 356.000 ton vijgen. Hiervan bevindt 57,3% zich in Aydın, wat neerkomt op een indrukwekkende 203.000 ton. Naast Aydın zijn ook İzmir en Bursa belangrijke teeltgebieden.
In 2023 werd Turkije 's werelds grootste exporteur van verse en gedroogde vijgen, met een exportwaarde van 339 miljoen dollar en een totale verzending van 89.443 ton. Turkse vijgen waren vooral populair in markten zoals Duitsland, de Verenigde Staten en Frankrijk. Duitsland importeerde alleen al voor 59 miljoen dollar aan vijgen, wat neerkomt op bijna 14.000 ton."
Het bewaren van vijgen kan een uitdaging zijn, maar Emiroğlu staat met trots achter de FreshSens-technologie, die de houdbaarheid van vijgen aanzienlijk verlengt. "Verse vijgen zijn zeer bederfelijk en blijven meestal slechts tien dagen houdbaar in conventionele opslag. Deze beperkte houdbaarheid vormt een uitdaging voor exporteurs die verre markten willen bereiken en de kwaliteitsnormen willen handhaven die internationale kopers eisen."
"Om dit probleem aan te pakken, zijn wij een technologiebedrijf dat gespecialiseerd is in geavanceerde oplossingen voor de opslag en bewaking van vers fruit. Wij streven ernaar de opslagtechnieken van bederfelijke groenten en fruit te vernieuwen door middel van innovatieve methoden die de verliezen na de oogst verminderen en de efficiëntie van de keten verbeteren."
"Onlangs hebben we samengewerkt met Cherry Fig, een teler van diverse vijgensoorten, en Perla Fruit, een exporteur van Turkse zwarte vijgen, om de impact van onze opslagtechnologie op het verlengen en voorspellen van de bewaartijd van verse vijgen te demonstreren."
Over het algemeen leverden de proeven met de Turkse vijgenexporteurs zeer positieve resultaten op, aldus Emiroğlu: "Verse vijgen zijn bijzonder gevoelig voor temperatuur en atmosfeer, met een conventionele bewaartijd van ongeveer tien dagen. Met onze FreshSens-technologie konden Cherry Fig en Perla Fruit 'Bursa Siyahı'-vijgen echter 28 dagen bewaren, terwijl de stevigheid, kleur en smaak behouden bleven."
"Door de optimale O₂- en CO₂-concentraties te handhaven, kon FreshSens het rijpingsproces van de vijgen vertragen zonder chemicaliën te gebruiken. FreshSens verlengde de bewaartijd van vijgen tot 28 dagen, bijna drie keer langer dan de traditionele houdbaarheid. Bovendien verloren vijgen die met FreshSens waren bewaard tien keer minder gewicht in vergelijking met traditionele methoden. Na 28 dagen was 100% van de met FreshSens opgeslagen vijgen nog verkoopbaar, terwijl dit bij conventionele opslag slechts 65% was."
De vijgen hierboven zijn 28 dagen bewaard, links met conventionele bewaarmethoden, rechts door gebruik te maken van de bewaartechnologie van FreshSens.
Emiroğlu is ervan overtuigd dat Turkse vijgenexporteurs met deze opslagmethode verschillende voordelen zullen behalen, waaronder minder voedselverspilling: "Met onze technologie kunnen Turkse vijgenexporteurs nu beter inspelen op logistieke en marktuitdagingen. FreshSens stelt exporteurs in staat de productkwaliteit te behouden tijdens langere transporttijden, waardoor het mogelijk wordt markten te bedienen die eerder onbereikbaar waren. Door de opslagtijd te verlengen, kunnen exporteurs markten buiten het seizoen betreden en hogere prijzen realiseren. Met een verhandelbaarheid van 100% na 28 dagen vermindert FreshSens verliezen door bederf, wat direct bijdraagt aan de winstgevendheid van de Turkse vijgenexport. Aangezien de vraag naar verse vijgen van hoge kwaliteit wereldwijd blijft groeien, bieden wij vijgenexporteurs een technologisch voordeel op de concurrerende internationale markt," aldus Emiroğlu.
Baran Baykurt Emiroğlu
Voor meer informatie:
Baran Baykurt Emiroğlu
FreshSens
Tel: +90 532 702 7653
[email protected]
www.freshsens.ai