In het kerstnummer van Primeur van 15 december 1989 een uitgebreid artikel over de firma Bravi uit Halsteren, die dat jaar grote investeringen heeft gedaan in machines en techniek in hun fritesfabriek. Lees hieronder het hele artikel (met oude Nederlandse spelling!).
Bravi B.V., Halsteren, (NL): Uitbreiding voor lang houdbare verse frites
Bravi B.V., Halsteren, blijft moderniseren. Begin dit jaar investeerde deze jonge fritesfabriek in een electronische sorteermachine, en is daardoor de enige fabrikant van verse voorgebakken frites waarbij iedere fritesstaaf twee maal wordt bekeken door camera's, en zonodig, automatisch verwijderd wordt uit het proces. Thans wordt alle apparatuur na de bakoven geheel vernieuwd. Om dit te realiseren moest een gedeelte van de fabriek aangepast worden. Tevens werd een nieuwe koelruimte gebouwd met een inhoud van 1.000 m³. Technisch directeur de heer Theo Rademakers: "Na de bakoven investeren we in een trilzeef, nieuwe koeltunnel, verpakkingsmachines en transportbanden. Door de nieuwe verpakkingsmachines zijn we in staat de zogenaamde air controlled frites te leveren die 21 dagen houdbaar is."
Verkoopdirecteur Theo van den Broek: "Dertig procent van de omzet gaat naar België."
21 dagen verse frites
Bij Bravi is een drukte van belang, want de produktie van frites moet onafgebroken doorgaan. Daarnaast wordt er in de fabriek hard gewerkt door technisch personeel van de leveranciers die de nieuwe apparatuur en machines leveren en plaatsen. Daarnaast vinden interne aanpassingen aan gebouwen plaats. Uiteindelijk zal dat in een geheel nieuwe en moderne fabriek resulteren, waardoor Bravi in staat is met zo min mogelijk mankracht de grootst mogelijke produktie van hoog kwalitatieve waarde te verkrijgen. De heer Theo van den Broek, commercieel directeur: "Door de nieuwe air controlled verpakking zijn we in staat nieuwe markten te beleveren. In de gezondheidszorg, bij grootkeukens en diëtisten is duidelijk de tendens naar een vers produkt waar te nemen. Door de invoering van nieuwe technologieën zijn de leveranciers van verse levensmiddelen steeds meer in staat op hun wensen in te gaan. Hierdoor voorzie ik dat in de toekomst de vraag naar diepvries zal afnemen. De geconditioneerde frites verpakken wij in plastic zakken (geen PVC) van 5 kg waaruit de zuurstof verwijderd is en vervangen wordt door een stikstofmengsel." De heer Rademakers voegt eraan toe: "Voor een goede geconditioneerde verpakking zijn een aantal voorwaarden met betrekking tot de hygiëne en temperatuur belangrijk. Om hieraan te voldoen, worden alle machines en apparatuur die na de bakoven zijn opgesteld vernieuwd. De moderne trilontvetter werd door Superior geleverd. Dit garandeert een optimaal eindprodukt, die de toets van alle kritiek kan doorstaan."
Technisch directeur T. Rademakers toont de modernste meetapparatuur
Koeltunnel
Als we een rondgang door de fabriek maken, komen we bij de nieuwe koeltunnel. De fabrikant Ferguson noemt deze gigant de 21-dagen-koeltunnel. Van buitenaf gezien lijkt het op een flink gebouw. De afmetingen zijn 16 meter lang, 3,5 meter hoog en evenzo breed. Het geheel is vervaardigd van naadloze polyester en roestvrij staal, en uitgerust met een automatisch reinigster systeem. Zestien ventilatoren met een totaal vermogen van 50kw zorgen voor de luchtstroom die door grote koelaggregaten met een vermogen van 50kw gekoeld wordt. De koelcapaciteit van de tunnel is 4 ton frites per uur. De frites die de tunnel verlaat heeft een temperatuur van maximaal 0ºC.
Het inwendige van de Ferguson koeltunnel
Levering via AGF-exporteurs
Door deze modernisering en uitbreiding ligt er voor Bravi een nieuwe markt open. In principe liggen nu alle afnemers van verse frites in de EG binnen het bereik van Bravi. Bij Bravi denken ze vooral aan Frankrijk en eventueel de Scandinavische landen. Logistieke problemen om naar die landen te exporteren liggen voor de hand. Een goede mogelijkheid ziet de heer Theo van den Broek via de groenten- en fruitexporteurs. Deze hebben alle hun bekende routes en afnemers. Ze beschikken zelf over goede koelaccommodatie en koelwagens, zodat ze te allen tijde frites in hun verkoopprogramma op kunnen nemen. Enkele leveranties aan Belgische exporteurs vonden ondertussen plaats. De heer Van den Broek: "Voor de exporteurs is het een goed produkt."
De frites worden electronisch gesorteerd
"Vooral in de wintermaanden hebben de meeste wagens veel ruimte over. Zonder moeite kunnen ze per reis een paar ton frites meenemen. Van onze huidige produktie gaat ca. 10% naar Frankrijk. Het komende jaar zal de Franse afname sterk toenemen. We zijn thans in staat onze frites in geheel Frankrijk te leveren, zelfs kleine hoeveelheden kunnen door de exporteurs overal afgezet worden. Nu al leveren we naar het zuiden en oosten van het land. Van onze produktie gaat 40% naar België, onze grootste afnemer, maar zoals het er thans uitziet, liggen ook daar voor ons nog vele mogelijkheden."
Het bedrijfspand van Bravi in Halsteren
Bron: Primeur - Kerst 1989 - 15 december 1989