Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bio-Obst Augustin, Duitsland:

"Tekort aan biologische appelen voor de late handel"

Het resultaat van de hardfruitoogst van dit jaar is nogal teleurstellend in grote delen van Duitsland. Dit geldt ook voor de biologische appeloogst in de regio Altes Land, zoals Hinrich Quast, directeur van Bio-Obst Augustin in Jork vertelt. "De totale oogstvolumes liggen ongeveer 30% onder het niveau van vorig jaar, waarin het resultaat al iets onder het gemiddelde lag. Door de vroege bloei en het koude, natte weer was de vruchtzetting van onze planten helaas nogal moeilijk."

Dit had echter verschillende gevolgen voor de afzonderlijke rassen, benadrukt Quast. "Voor de Jonagold als geheel waren er aanzienlijke oogstverliezen, tot 45% in vergelijking met het voorgaande jaar. We zullen deze volumes mislopen, vooral in de late handel. Het ras Wellant daarentegen leed de meeste schade, met verliezen tot 80%. Helaas heeft dit er ook toe geleid dat de voorraden al zijn uitverkocht, ongeveer twee maanden eerder dan normaal." Hetzelfde geldt voor het ras Boskoop, met een opbrengstdaling van 60%. Anderzijds was de opbrengst van Elstar, Topaz en Braeburn matig tot een beetje lager.


Hinrich Quast

De vroege groei leidde tot een navenant vroege start van de oogst. Nadat de laatste voorraden van de oude oogst waren opgeruimd, was er een gat in de afzet van ongeveer drie weken. De eerste vroege appelen van de rassen Delbarestivale en Deljonca werden begin augustus geoogst, twee weken vroeger dan normaal. Dit jaar was de oogst al in de tweede week van oktober klaar. Volgens Quast is de kwaliteit tot nu toe vrij goed. "Dit jaar hebben we vooral groot fruit geoogst. Appelen van klein kaliber, die bijvoorbeeld als schoolfruit worden gebruikt, zijn daarentegen schaars. Voorlopig gaan we ook uit van een goede bewaarkwaliteit en lage opslagverliezen, wat weer jammer is voor de industrie."


Hinrich Quast en Catharina Augustin op de BioFach 2024 in Neurenberg

Aangename marktsituatie
De afzet van biologische appelen is dit jaar goed van start gegaan. Quast: "De vraag was tot voor kort relatief hoog en stabiel, maar hardfruit trekt traditioneel minder aandacht tegen Kerst, wat ook tot uiting komt in een lagere vraag. Ondertussen zou ik de prijsstelling tot nu toe als goed en adequaat beoordelen. We zijn begonnen met prijzen die 15% boven die van vorig jaar lagen en we hebben deze prijzen min of meer kunnen handhaven." De laatste fase van het seizoen van dit jaar zal beslissend zijn. "Door de eerder genoemde oogstverliezen binnen de Jonagold Group verwacht ik dat het verkoopseizoen vroeg zal eindigen, medio mei, twee maanden eerder dan in een gemiddeld jaar. Vanwege de aanzienlijke verliezen in West- en Oost-Duitsland verwacht ik daar vanaf het voorjaar ook een grotere vraag en een over het algemeen ontvankelijke markt."

Natyra stagneert, Freya en Deichperle groeien
Het bedrijf Augustin houdt zich al 30 jaar bezig met de teelt en verkoop van regionaal geteelde biologische appelen en brengt de producten van negen onafhankelijk beheerde fruittelers in de regio Altes Land op de markt. De verscheidenheid aan rassen en de teeltcapaciteiten zijn altijd aangepast aan de veranderende eisen van de consument. "Het ras Natyra is vanwege de gevoeligheid voor regen moeilijk om te telen en heeft een laag opbrengstpotentieel, wat weer te maken heeft met de late oogst diep in oktober. Daarom zullen we het areaal niet verder uitbreiden. Het ras Topaz heeft zich daarentegen goed gevestigd en daarom blijven we het areaal uitbreiden. Elstar is licht achteruitgegaan door de zomerse hitte van de afgelopen jaren. In het algemeen merken we dat de lokale teelt neigt naar rassen van het zuidelijk halfrond, dus ik kan niet uitsluiten dat er in de toekomst ook meer Gala of Braeburn in de regio Altes Land zal worden geteeld."


De nieuwe appelsap wordt nu samen met verse Demeter appelen en appelmoes als totaalconcept aangeboden in de PoS.

De afgelopen jaren heeft het bedrijf Augustin de teelt en distributie van de twee innovatieve rassen Freya en Deichperle geïntensiveerd. En niet zonder succes, volgens Quast. "We hebben een sterke volumegroei gezien voor beide rassen, wat weer te danken is aan de aanwas van jonge planten. Beide rassen worden steeds populairder in de biologische handel en hebben zich vooral in de eerste helft van het seizoen tot februari al goed geprofileerd. Een andere nieuwe toevoeging aan ons portfolio sinds mei van dit jaar is de natuurlijk troebele 'Apfelschorle', die wordt gemaakt van een mix van verschillende rassen. Deze is als totaalconcept samen met de verse appelen en appelmoes in de winkels verkrijgbaar. Ook dit concept is zeer goed ontvangen door consumenten en is daarom een mooie aanvulling op ons basisassortiment."

Voor meer informatie:
Hinrich Quast
Bio-Obst Augustin GmbH & Co KG
Ostfeld 25
21635 Jork, Duitsland
Tel: +49 (0)4162 90018 21
[email protected]
www.augustin.de