De boerenkooloogst is tot nu toe vrij goed geweest, zoals teler Jan Stemmann van de gelijknamige groenteteelt ons vertelt. "De kwaliteit is constant goed geweest, wat vooral te danken is aan de lichte temperatuurschommelingen. Als de planten echter constant bevriezen en ontdooien, lijdt de kwaliteit eronder en worden de bladeren geel of de kroon vuil. Dankzij de goede, voldoende vochtige weersomstandigheden kon de boerenkool zich dit jaar echter heel goed ontwikkelen." Als het weer en de kwaliteit meespelen, zal de wintergroente tot ver in februari geoogst kunnen worden.
Ondertussen begon de verkoop in oktober aan te trekken volgens Stemmann, die samen met zijn ouders ook een kraam runt op de lokale groothandelsmarkt in Hamburg. "We realiseren ons echter dat alles tegenwoordig eerder nodig is, omdat mensen nauwelijks weten welk voedsel in het seizoen is. De vraag is er in ieder geval al en zal tegen Kerst zijn normale gang gaan en blijven toenemen. Wat onze boerenkool kenmerkt, is dat het met de hand wordt verwerkt, waardoor we producten van uitstekende kwaliteit kunnen aanbieden zonder reststengels. Desondanks is het huidige prijsniveau op de groothandelsmarkt helaas te laag, gezien de hoeveelheid arbeid die ermee gemoeid is."
De stand van de groothandel van de familie Stemmann
Verse boerenkool versus diepvries boerenkool
Over het algemeen blijft boerenkool van regionale, Noord-Duitse teelt erg populair. Stemmann: "Jong en oud kijken elk jaar weer uit naar boerenkool. In dit opzicht wordt het product nog steeds gewaardeerd door consumenten. De vraag is echter hoe het product zich de komende jaren zal ontwikkelen. In de horeca wordt helaas minder verse boerenkool gebruikt en meer diepvries boerenkool. Tegelijkertijd eten jongere consumenten de groente wel graag, maar koken ze zelden de traditionele gerechten, omdat die vaak meer tijd kosten om te bereiden." De eigen teeltcapaciteit voor boerenkool is de afgelopen jaren redelijk constant gebleven. "We hadden onze teelt misschien kunnen uitbreiden, maar dan zouden we niet meer boerenkool met de hand kunnen oogsten en verpakken."
Boerenkool in zakken van 1 kg: de Winnetou-variëteit is nog steeds favoriet in Noord-Duitsland
Fijne boerenkool met weinig stengels
Volgens Stemmann zal er vooral een markt blijven voor boerenkool van hoge kwaliteit. "Verse boerenkool met weinig stelen zal gewaardeerd blijven worden. Dit product wordt steeds zeldzamer, omdat veel telers werken met seizoenarbeiders die betaald worden op basis van prestatie. Dit leidt op zijn beurt tot een hoger aandeel aan stengels en een algehele zwakkere kwaliteit op de markt. Een ander probleem is de verpakking van het product: "Persoonlijk weet ik niet hoe ik van plastic af kan komen, omdat boerenkool vochtig is en papier zacht wordt."
Boerenkooloogst
Voor meer informatie:
Jan Stemmann
Stemmann GmbH
Iddensener Dorfstraße 4
21224 Rosengarten / OT Iddensen, Duitsland
Tel: +49 (0) 4108 416 451
[email protected]
www.kartoffel-stemmann.de