Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

LLTB pleit voor strategische voedselvoorraad

Het hoogwater in 2021 staat bij de mensen in Limburg in hun geheugen gegrift. Maar wat als er weer iets ingrijpends gebeurt zoals hoogwater of zelfs een oorlog? Hoe kunnen we ons als samenleving daar weerbaar voor maken? Het antwoord van de LLTB: zorgen voor een strategische voedselvoorraad.

Daarvoor pleitte algemeen directeur Bas Boots tijdens het Symposium Maatschappelijke Weerbaarheid. Op de unieke locatie van Supply Chain Valley Limburg in Venlo werd woensdag 27 november specifiek ingegaan op de civiele weerbaarheid en veerkracht in Limburg.

De LLTB-directeur nam deel aan een panelgesprek samen met Paul Gelton, programmamanager bij Nationaal Instituut Publieke Veiligheid (NIPV), Peter Kemna, commandant militaire middelen bij RMC-zuid, Wim Hillenaar, burgemeester van Maastricht en Marleen Verberkt, directeur Internationaal bij Supply Chain Valley.

Aan de hand van drie onderwerpen gaven de panelleden hun visie. Ook de aanwezigen konden met een app hun mening delen en tijdens het panelgesprek live vragen insturen. Voor de LLTB is het duidelijk: boeren, tuinders en de voedselproductie zijn essentieel tijdens een crisis- en oorlogssituatie.

Houdbaar voedsel
'De eerste 72 uur kunnen burgers zich nog redden, maar daarna krijgen we een probleem als samenleving', zo schetst Boots. 'Als we kijken naar onze voedselketen, dan hebben we tussen de 7 en 10 dagen houdbaar voedsel bij onze retail en distributiecentra. Dat is bij een normale afzet. We weten nog tijdens de coronacrisis met het toiletpapier, hoe snel dat op was. Dat gaat met voedsel tijdens een crisis ook gebeuren.'

Als voorbeeld noemt hij: 'Het is niet zo dat volgende week woensdag HAK een potje bonen of wortelen kan maken, ook supermarkten kunnen dat niet. Dat doen onze boeren en tuinders, zij maken ons voedsel.' Afstemming is volgens Boots daarom extra belangrijk. 'Wat hebben we nodig. Boeren kunnen niet zomaar gaan produceren. Er zijn teeltplannen. Er gaat een periode overheen. Daarom is het essentieel dat juist die strategische voedselvoorraad aandacht krijgt. We vergissen ons om te denken dat we na die 72 uur volop voedsel hebben.'

Hoogwater
Het meest recente voorbeeld waar boeren en tuinders ook een belangrijke rol speelden, was tijdens het hoogwater in de zomer van 2021. Valkenburg werd onder andere hard getroffen. 'Wie waren er als eerste in Valkenburg na het hoogwater? De boeren met tractoren', zegt Boots in het panelgesprek. 'Ook bij de vorming van de dijken waren agrariƫrs bezig om te helpen. Dat is kenmerkend voor ze.'

Het gebeurt ook dat boeren en tuinders rechtstreeks getroffen worden door een crisis of een grootschalige evacuatie. 'Crises waar wij mee geconfronteerd worden zijn bijvoorbeeld dierziekten en water. Daar zijn we op voorbereid waar dat kan. We hebben een crisisteam, we trainen en simuleren dat ook jaarlijks. We weten als organisatie waar welke dieren zitten.'

Nauwe banden
Volgens Boots is de agrarische sector een van de weinige sectoren waarin nauwe onderlinge banden bestaan. Hij legt uit: 'We kennen onze achterban en weten precies wat er speelt op de boerderijen. Hierdoor kunnen we samen met ons netwerk scenario's onderzoeken en zelfs crises simuleren. De centrale vraag daarbij is: wat gebeurt er dan met de voedselvoorziening?' Deze aanpak benadrukt het belang van samenwerking en voorbereiding om de veerkracht van de voedselketen te waarborgen.

Publicatiedatum: