In het kerstnummer van Primeur van 15 december 1989 een artikel over Lehman & Troost in Waddinxveen, met een stukje historie en de actuele stand van zaken in de handel van groenten en fruit. Lees hieronder het hele artikel.
Lehman & Troost B.V. Waddinxveen: Gespecialiseerde importeur van groenten en fruit
Lehman & Troost B.V. werd in 1967 te Rotterdam opgericht. Dit bedrijf kwam voort uit het oude handelshuis Lehman & Schöne te Hamburg, opgericht in 1851 en het in 1850 opgerichte bedrijf A. Troost en Zoon te Poeldijk. De huidige directeur en thans enige aandeelhouder, de heer Troost, kwam in 1966 in dienst bij het handelshuis. In de beginjaren van het Rotterdamse bedrijf was het vooral actief betrokken bij de importen van hardfruit uit Zuid- Amerika. De keuze van de plaats van vestiging was dus weloverwogen. Daarnaast importeerde men appelen en peren uit Washington State en vooral grapefruit uit Californië en Florida, alsmede groenten en fruit uit Spanje. Eind jaren zeventig verhuisde Lehman & Troost naar Waddinxveen, waar men over veel ruimte, 20.000 m² beschikt. Op dit terrein staat het bedrijfscomplex, bestaande uit kantoren, loods en 8 grote koelruimten.
Rob van den Hout, verkoper
Appelen en peren
In de loop der jaren zijn de importen van Amerikaanse appelen en peren een specialiteit geworden van Lehman & Troost. Het ras Red Delicious doet het in Europa nog steeds goed vanwege de superieure kwaliteit. Nieuwe rassen als de Jonagold en de Elstar hebben zelfs de importen uit Amerika niet kunnen verhinderen. De heer Rob van den Hout: "De climatorische omstandigheden in Washington zijn zonder meer ideaal. De Red Delicious heeft een fijne smaak, is mooi van kleur, zelfs bijzonder mooi, mede door het waslaagje dat op de appel zit. Daarnaast is de presentatie erg goed. Alle partijen komen in tray-pack kartons aan. Deze appelen hebben dus alles mee: smaak, kleur en presentatie. Wij ervaren dat de vraag naar dit produkt jaarlijks groter wordt. In het begin kwamen ze met containers hier aan, maar nu worden ze met charter-koelschepen verladen. Deze schepen nemen zo'n 100.000 colli mee. Nu dit jaar de vraag naar peren in Europa groot is, importeren we deze ook in grote hoeveelheden, het zijn voornamelijk Anjou peren, maar dit jaar komen er ook Doyenne du Comice op de Europese markt. In totaal zullen we dit seizoen zo'n 500.000 colli Amerikaanse appelen en peren importeren."
Grapefruit
Toch vindt Rob van den Hout de grapefruitimporten nog belangrijker dan de appel- en perenimporten. Het hele jaar door importeren ze grapefruit uit de VS. In het najaar en de winter de bekende Ruby Red uit Florida en in de zomermaanden de Aude Red uit Californië, in totaal tot ver over 1.000.000 kartons. Met hun aflader uit Florida Seald Sweet zijn zij zeer tevreden. Zij brengen nun grapefruit onder het bekende merk Quality Tells op de markt. Rob van den Hout vindt dat er dit jaar verhoudingsgewijs meer kleine maten op de markt komen dan andere jaren. De Florida produktie is ook 10 tot 15% kleiner, zo meent hij. De tijd van de Star Ruby is bijna over. De laatste partijen komen in januari aan, terwijl de Ruby Red tot eind maart doorgaat. Witte grapefruit uit Florida wordt niet geïmporteerd vanwege de grote aanvoeren uit Israël, Cyprus en de andere Middellandse Zeelanden. Rob van den Hout merkt op dat de rode grapefruit naar Duitsland, Engeland, Scandinavië, België en Frankrijk doorverkocht wordt. "Naar Frankrijk sturen we vooral de grote maten", zo zegt hij. Ongeveer half april begint het Californische importseizoen. Vandaar komt vooral de Ruby Red, later gevolgd door Star Ruby's, sinaasappelen etc. alles exclusief voor Europa van Sunworld Int.
Spanje
Veel Spaanse groente wordt exclusief voor Europa onder het merk Erms verkocht. Een zeer belangrijk produkt is de ijsbergsla waarvan ze 800 tot 1000 wagens per seizoen doen, maar vanwege de slechte weersomstandigheden is de kwaliteit tot op heden matig. Het grootste deel wordt geëxporteerd. Een andere specialiteit is bleekselderij, waarvan flinke hoeveelheden verhandeld worden. Geheel nieuw is de import van Spaanse bloemkool. Deze komt evenals de ijsbergsla uit de Ebrodelta. "Het gaat nog om beperkte hoeveelheden, maar wat we tot nu toe kregen, is van goede kwaliteit." Rob vindt de kwaliteit en presentatie van de Spaanse bloemkool beter dan de Franse. "De Spaanse komen in dozen binnen waar slechts één laag in zit. Dit toont beter. De bloemkool is uniform van grootte en kleur," zo oordeelt hij. Voorts voeren ze het totale Spaanse groente- en fruitpakket, inclusief het citrusfruit.
Tevens wordt er veel knoflook geïmporteerd uit Hongarije, Italië en Bulgarije.
Bron: Primeur | Kerstnummer 1989 | 15 december 1989