Terwijl de Europese, Britse en Midden-Oosterse markten voor druiven leeglopen in de aanloop naar Kerst, heeft Zuid-Afrika te kampen met een trage start van het seizoen. Volgens Nico Louw, hoofd marketing bij Exsa, een exporteur uit Paarl, "zitten wij bij Exsa in hetzelfde schuitje als vele anderen in de sector; helaas kent het seizoen een trage start. De brix, vooral van witte druiven, laat langer op zich wachten dan normaal. In Namibië zijn we twee dagen later dan vorig jaar begonnen met inpakken, wat betekent dat we vijf tot zeven containers per dag verliezen, wat neerkomt op ongeveer 14 potentiële klanten die meer product hadden kunnen ontvangen."
"In het teeltgebied van Orange River, met name in de subregio's Keimoes en Kakamas, pakken de telers dit jaar meer dan een week later in. We hadden meer dan drie dagen moeite om slechts twee containers in te pakken, door de lage Brix begon de opstart onregelmatig. Week 50 zou echter moeten beginnen met goede volumes in dit gebied," merkt Louw op.
Luchtvracht vult gat in de markt
Hij meldt dat de grote vraag en de tekorten op de markten het mogelijk hebben gemaakt om druiven per luchtvracht te vervoeren, maar dat de capaciteit tekortschiet: "We waren in staat om wat luchtvracht te versturen, maar het was nog steeds een enorme strijd, zoals waarschijnlijk ook door vele anderen werd ervaren. Vorige week hebben we voldoende volumes verpakt en klaargezet om te laden, maar het bleek een grote uitdaging om luchtvracht te regelen - er was gewoon geen beschikbaarheid. We exporteren druiven specifiek naar supermarkten in het VK via luchtvracht. Afgelopen zaterdag en zondag werd de ruimte op de vluchten die we hadden geregeld op het laatste moment geannuleerd, en we slaagden er maar in om ongeveer twee derde van de druiven te exporteren, die maandagavond werden weggevlogen. Dit benadrukt de omvang van het druiventekort en door de grote vraag zijn de rechtstreekse vluchten naar het VK volgeboekt. We hebben verschillende luchtvaartmaatschappijen benaderd, afhankelijk van de beschikbaarheid, om alle ruimte die ze hebben veilig te stellen."
Louw voegt eraan toe dat sommige teeltbedrijven in de Orange River regio een afname van de volumes voor de vroege druivenrassen hebben gemeld: "We zijn pas vorige week maandag begonnen met het oogsten van onze Prime in de regio Vioolsdrift en de resultaten zijn veelbelovend, met een goede oogst, vooral qua grootte. Dit geeft ons de mogelijkheid om ook te verpakken voor onze handelsmarkten, zoals die in Indonesië, Maleisië en Canada."
Namibië bewijst lagere volumes
Wat betreft rode druiven meldt Louw een plotseling tekort: "Namibië bewijst lagere volumes Prime en Early Sweet. We hebben bijna 70% van de Namibische druiven verpakt; alleen Arra 15, Arra 14, Sweet Globe en Sweet Celebration moeten nog worden verpakt. Aanstaande maandag beginnen we met het verpakken van onze eerste Sweet Globe uit Namibië. Rode druiven zijn momenteel helaas erg schaars en ik schat dat er de komende twee weken een tekort zal zijn in Zuid-Afrika. In week 50 zal Exsa beginnen met het verpakken van bepaalde rode variëteiten van Trawal, maar we schatten een beperkt volume in op Flame en Arra29. Vanaf week 51 zal het volume toenemen en in week 52 zullen de volumes van Sweet Celebration beginnen te stijgen. De tekorten en de lichtere oogsten weerspiegelen een vergelijkbare situatie in andere regio's waar druiven worden geteeld, zoals Californië, waar de teelt eerder werd stopgezet, en Spanje en Italië. De markt blijft echter relatief leeg, omdat er nog niet veel druiven vroeg zijn aangekomen. De eerste schepen uit Zuid-Afrika zullen eind deze week en begin volgende week in het buitenland aankomen, maar er zullen deze week helaas niet veel druiven in de schappen liggen. De markt zal leeg zijn; er zullen niet veel druiven zijn voor Kerst, en met de trage start van de teelt rond Orange River verwachten we ook niet direct grote volumes direct na Kerst, met name in rode rassen."
Hoge marktprijzen
Volgens Louw zijn de prijsniveaus in de markt momenteel gunstig voor exporteurs: "Ik denk dat de prijzen gunstig zullen blijven tot half januari, maar alles hangt af van de verkoop. Er zijn niet veel druiven om te verkopen, dus de prijzen blijven hoog. Supermarkten betalen momenteel een premie voor luchtvracht, alleen maar om wat product in de schappen te houden. Ik denk dat we komend jaar wel zullen zien hoe het allemaal gaat lopen. Op dit moment sturen we geen druiven naar het Verre Oosten, omdat er nog steeds een overvloed aan Shine Muscat en Crimson uit China op de markt is. Hoogwaardige Peruaanse Sweet Globe is gearriveerd in markten zoals Vietnam, waardoor we momenteel niet kunnen concurreren met onze Zuid-Afrikaanse Prime. We leveren selectief aan supermarkten in het Verre Oosten waarmee we specifieke programma's hebben. We hebben nog enkele orders voor Maleisië en Indonesië, terwijl China de komende weken rustig blijft. Het zijn het VK en Europa die de vraag naar druiven aanjagen. Het Midden-Oosten vraagt ook druiven, waar de prijzen concurrerend zijn en vergelijkbaar met die op de open markt in Europa. Maar ook al is er momenteel een tekort in het Midden-Oosten, het kan snel worden aangevuld en de situatie kan abrupt veranderen."
"We zijn nog steeds in onderhandeling met sommige klanten over de prijzen. De wisselkoers is dit jaar helaas niet in ons voordeel. Om de teeltbedrijven hetzelfde rendement te geven als het vorige seizoen, moeten de prijzen veel beter zijn om alle kosten op het niveau van het teeltbedrijf te absorberen. We hebben moeite om een stijging van 6% te halen, maar we moeten minstens een stijging van 8% halen om op hetzelfde niveau te zitten als vorig jaar," besluit Louw.
Voor meer informatie:
Nico Louw
EXSA
Tel: +27 21 914 8280
[email protected]
www.exsa.com