De meeste aardappeltelers in de NEPG-zone (België, Frankrijk, Duitsland en Nederland) hadden in oktober en begin november geluk dat ze hun oogst konden binnenhalen, al gebeurde dat soms onder moeilijke en kostbare omstandigheden. Een deel van de geoogste aardappelen moest echter snel worden afgevoerd, omdat ze door problemen met de kwaliteit tijdens de zomer of slechte oogstomstandigheden, maar kort konden worden opgeslagen. De algehele kwaliteit van de oogst is echter goed, met aardappelen die voldoende groot en lang zijn. Bij het verder verwerken en afvoeren van de aardappelen moet echter wel rekening worden gehouden met een hogere mate van afval (zoals groene plekken of rot).
De opbrengst van 2024 (43,8 t/ha) ligt 0,6 t/ha onder het 5-jaarlijkse gemiddelde (44,4 t/ha) en ook onder de gemiddelde opbrengst van vorig jaar (44,4 t/ha). De opbrengstmarges in de NEPG-zone varieerden aanzienlijk, van minder dan 20 t/ha tot meer dan 70 t/ha, grotendeels afhankelijk van de plantdatum. Het totale EU-04 areaal groeide met 37.700 ha (+7,2%) en de totale teelt steeg met 6,9% tot 24,6 miljoen ton (+1,6 miljoen ton). Tegelijkertijd is de vraag van de verwerkers ook gestegen.
Hogere teelt- en opslagkosten
Over het geheel genomen waren de kosten van de teelt in 2024 hoger dan in 2023. Gemiddeld zijn deze kosten met minimaal 1.000 euro/ha gestegen, en in veel gevallen waren ze aanzienlijk hoger. Extra kosten in verband met de behandeling van pootgoed (snijden, versnijden, drogen en koelen vóór het planten) en de duurdere bestrijding van Phytophthora op velden droegen bij aan deze stijgingen. De kosten voor aardappelopslag zijn dit seizoen ook hoger, om nog maar te zwijgen van de stijgende kosten voor gebouwen en machines, nu en binnenkort.
Aardappeltelers worden geconfronteerd met meerdere nieuwe of moeilijkere problemen
Door de extreem hoge druk van Phytophthora, de noodzaak om twee of meer middelen per bespuiting te gebruiken (vanwege resistente of nieuwe stammen van Phytophthora), het verlies van sommige actieve stoffen en het verlengde plant- en oogstseizoen, worden telers geconfronteerd met toenemende risico's en kosten.
Bovendien maakt het opduiken van nieuwe problemen, zoals knolcyperus (Cyperus esculentus) en Stolbur (een fytoplasma), in verschillende teeltregio's de uitdagingen nog groter. De beschikbaarheid van pootgoed, dat voor een groot deel wordt gecontroleerd door de verwerkende sector, en de toenemende problemen om op jaarbasis land te huren, maken het de telers nog moeilijker.
Voor meer informatie:
fiWAP
Tel: +32 (0)81 61 06 56
[email protected]
www.fiwap.be