De eerste fase van het Spaanse sinaasappel- en clementineseizoen, die eind deze maand afloopt, verloopt moeizaam voor telers en handelaren. Ze hebben te maken gehad met zware regenval door de DANA en prijsdruk van de laatste partijen overzeese sinaasappelen, die in december nog op de Europese markt aanwezig zijn.
De DANA trof belangrijke fruitregio's, waarbij vooral kaki-, sinaasappel- en clementineboomgaarden schade opliepen. "Naast directe schade door de hevige regen, kampt de sector vooral met kwaliteitsproblemen", zegt Miguel Agustín, commercieel directeur bij het Valenciaanse Nostra Fruita. "Vooral Clemenules, de meest geteelde clementine, en vroege sinaasappelrassen zoals Navelina, zijn zwaar getroffen."
De aanhoudende regenval vertraagde de oogst. Veel bedrijven stonden met lege koelcellen, terwijl de vraag hoog bleef. "Dit dwong velen om te oogsten ondanks de natte omstandigheden, wat leidde tot kwaliteitsproblemen en klachten vanuit de markt", legt Agustín uit. "Het was een wijdverbreid probleem, al verschilde de ernst per ras. Wij hebben de situatie redelijk goed kunnen managen, ondanks dat we jaarlijks ongeveer 50 miljoen kilo verwerken."
Hoewel het aantal klachten inmiddels afneemt, heeft de situatie een negatieve invloed gehad op de consumptie van sinaasappelen en clementines. "De vraag is grotendeels gestagneerd, met uitzondering van de kleinere verpakkingen die populair zijn rond de viering van Sinterklaas in Noord-Europa."
De grote oogstverliezen van Clemenules in de regio Valencia en het zuiden van de provincie Tarragona zullen het verkoopseizoen waarschijnlijk verkorten. In sommige gebieden is de oogst van Clemenvilla al begonnen, heel wat vroeger dan vorig jaar.
Naast de kwaliteitsproblemen wijst Agustín ook op de impact van de overlap tussen Spaanse sinaasappelen en overzeese partijen. "In december zijn er nog steeds Zuid-Afrikaanse Valencia en Cambria sinaasappelen op de markt, die tegen dumpprijzen worden verkocht in landen als Spanje, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Portugal. Het is onmogelijk om te concurreren met zulke lage prijzen, die naar mijn mening niet rendabel kunnen zijn voor de leveranciers."
In september waren Zuid-Afrikaanse handsinaasappelen schaars en duur. Maar de Valencia's arriveerden later in overvloed, wat leidde tot een forse prijsdaling toen het Spaanse seizoen begon. "De afzet is vrijwel stilgevallen", waarschuwt Agustín. "Nu de Egyptische sinaasappelen ook op de markt komen, kijkt de sector met veel zorgen naar de komende maanden. Dit wordt geen goed jaar voor de Spaanse sinaasappelen."
Voor meer informatie:
Miguel Agustín
Nostra Fruita SL
Tel: +34 615 22 57 31 (Spanje)
[email protected]