Tholen - Sinterklaas staat weer voor de deur. Een periode waarbij snoepgoed hoogtij viert, maar ook producten, zoals clementines, over de toonbank vliegen. Zo ook bij Fruit At Work, dat fruitboxen levert aan bedrijven en scholen. "Het verbaast me elk jaar weer hoe veel clementines we weer gedaan hebben, maar dit jaar werd het wel wat bemoeilijkt door de problemen in Spanje", vertelt Youri Aerts van het bedrijf uit het Vlaamse Zonhoven.
"Je kunt wel stellen dat we even een drukke periode achter de rug hebben", gaat hij verder. "Deze week hebben we voor Sinterklaas beleverd, dus vorige week was het met verpakken een stuk drukker. We werken altijd volgens een kalender. Nu is het even heel druk, waarna we over twee weken even dicht zijn in de kerstvakantie, waarna vervolgens in de eerste week van januari alles weer op een hoop komt. Iedereen komt uit verlof, nieuwjaarsgeschenken en scholen starten weer op. Schoolvakanties zijn altijd wat rustiger, omdat deze dan even wegvallen, maar gedurende het schooljaar in België is voor ons de drukste periode met pieken rond bijvoorbeeld Sinterklaas en Pasen."
Richting deze feestdagen gaan de boxen met name naar bedrijven, maar ook voor scholen komen er uiteraard wat clementines en een wortel voor het paard van de Sint in de leveringen. "Clementines gaan altijd heel hard, maar we geven ook altijd de mogelijkheid extra's bij te bestellen. We zijn Fairtrade gecertificeerd en werken ook samen met een organisatie dat Fairtrade chocolade verpakt, vzw Twerk. Daar maken we snoepzakjes van met Fairtrade chocolade Sinterklaasjes met zachte praliné vulling, chocolade centjes, guimauves en Nic-Nac koekjes. In België kennen we geen pepernoten, maar zo heeft men naast de gezonde optie nog wat extra mogelijkheden."
Clementinevraag door het dak
Clementines voeren echter nog altijd de boventoon. "Ik stond er echt weer van te kijken", gaat Youri verder. "We kopen natuurlijk al extra in rond deze periode, maar ik heb daarbovenop nog wel een aantal keer een extra pallet erbij moeten aanvragen. Bovendien moesten we nog regelmatig bijkopen in de groothandel, maar dat is een goed teken natuurlijk. Echter is het seizoen niet makkelijk. We hebben allemaal gezien wat er in Spanje is gebeurd. Normaal gesproken kunnen we tot nu ongeveer gebruik maken van het normale mandarijnenseizoen, met de gekende Satsuma, maar dit jaar is het al 4 of 5 weken gestopt. Daardoor hebben we vroeger moeten omschakelen naar uitsluitend clementines. Normaal willen we graag beiden aanbieden, omdat veel mensen het verschil nog niet kennen, waardoor we op deze manier duidelijk kunnen maken dat er veel verschil in smaak, sap en schil zit. Dit jaar hebben we dat echter niet kunnen doen."
"Het betekent dat de prijzen voor clementines ook vrij hoog zijn gebleven", legt hij uit. "Deze week beginnen ze naar iets meer aanvaardbare prijzen te dalen, maar we betalen nog altijd ruim €1,50 per kilo voor mooie maten. Dat is naar mijn gevoel nog altijd 20 tot 30 eurocent hoger dan vorig jaar. De vraag is natuurlijk wat het de komende weken gaat doen. Als het weer in Spanje tegen zit, kan het zomaar weer omhoog gaan, maar we hopen toch dat ze wat verder door zullen zakken naar €1,30, wat we normaal hebben. Met andere citrus, zoals sinaasappelen, zitten we vandaag de dag wel al op goede prijzen. We maken uitsluitend gebruik van A-merken, waarbij er weinig tot geen schilschade is, maar daar zitten we nu op €1,20/€1,30 de kilo en daar kunnen we wel vrede mee hebben."
Toch geeft Youri aan dat Fruit At Work zonder problemen al haar klanten heeft kunnen beleveren. "Ik moet wel zeggen dat ik er dit jaar ook wat korter op heb gezeten. Zo moet je op voorhand al melden dat je in deze periode, bij wijze van spreken, geen 3 of 4 pallets nodig hebt, maar 8 of 9. En dan dek je je vaak nog een beetje in, zodat je zeker weet dat je voldoende hebt. Uiteindelijk kom je dan nog tekort, maar dat is snel opgelost en bijgehaald", lacht hij. "We merkten wel dat bijna alle leveranciers het moeilijk hadden om continuïteit te bieden in aantallen en kalibers."
"Moeilijker dan andere jaren, maar daar is ook duidelijke reden voor natuurlijk met de storm in Spanje. Je kunt dan schakelen. Zo hoorde ik al dat de eerste Marokkaanse clementines nu ook stilletjes aan op de markt komen. Normaal maken we daar pas gebruik van na Nieuwjaar als de Nadorcott al volop bezig, maar voorlopig vinden we dat niet het juiste product voor ons. Dan moet je dus roeien met de riemen die je hebt, maar iedereen kan toch een mooie Sinterklaas vieren, dus daar zijn we uitermate tevreden over", besluit Youri.
Voor meer informatie:
Youri Aerts
Fruit At Work
Senator A. Jeurissenlaan 1154
3520 Zonhoven, België
Tel.: +32(0)11 825 844
[email protected]
www.fruitatwork.eu