Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Harold Schuurmans, Westland Mushrooms:

"Truffels bij een steeds breder publiek bekend"

Tholen - "Het is met de truffels elk jaar hetzelfde. In de zomer zijn er veel meer beschikbaar en is de vraag veel lager. Nu zijn er tekorten en is de vraag torenhoog", vertelt Harold Schuuurmans van Westland Mushrooms uit De Lier. Volgens de handelaar in paddenstoelen en verse exotische producten is de truffelconsumptie door de jaren heen fors toegenomen. "De truffels worden bij een steeds breder publiek bekend. Wel is de prijs op het moment hoger dan anders door het krappe aanbod."

Het valt hem op dat de truffels bij een steeds groter publiek op de menukaart staan. "We leveren de truffels nog veel aan horecaleveranciers, maar het zijn lang niet alleen meer de specialiteitenwinkels die de truffels verkopen. Ze vinden bij een veel breder publiek hun weg. De afzet laat eigenlijk dezelfde stijgende lijn zien als de paddenstoelen. Vroeger had je in de supermarkt alleen de witte champignon en later kwam daar de kastanjechampignon bij. Als je nu ziet hoeveel verschillende paddenstoelenmixen er worden aangeboden, dan is dat gigantisch hard gegaan en dat geldt voor de truffels ook."

"De piek in de consumptie ligt weliswaar rond de feestdagen, maar we zien de vraag al toenemen als de blaadjes gaan vallen, want dan duiken de mensen de keuken in", vertelt Harold. Hij betrekt alle truffels uit Italiƫ. "In het verleden hadden we ook wel truffels van andere origines, maar we merkten dat onze klanten het beste varen met de Italiaanse truffels. Wel zorgden de overstromingen in Italiƫ dit jaar voor de nodige uitdagingen om aan de vraag van de klanten te voldoen. We zijn nu eenmaal afhankelijk van Moeder Natuur en de mensen moeten echt nog de bossen in om de truffels te zoeken. De aanvoer laat zich nog niet sturen, hoewel er wel steeds meer teeltprojecten zijn opgestart. Maar vooralsnog zijn we nog afhankelijk van het wild en dat geeft tegelijkertijd ook wel charme aan het product."

Westland Mushrooms krijgt meerdere keren per week verse aanvoer van de truffels binnen. "Als we ze voor 12.00 uur 's middags bestellen, hebben we ze de volgende dag in huis. Momenteel is het seizoen van de herfsttruffels nagenoeg afgelopen. De wintertruffels moeten nog even rijpen, maar zullen snel genoeg op smaak zijn", vervolgt Harold. Aanvullend verkoopt het bedrijf als one-stop-shop ook aanverwante producten zoals truffeltapenade en truffelolie."Via de exporteurs die we bedienen gaan de truffels mee op de pallets naar alle kanten van de wereld, maar vooral in het Midden-Oosten zijn ze er gek op. Verder hebben we de afgelopen maanden opvallend meer witte truffels verkocht. Hoewel die prijs toch snel vijf of zes keer hoger is dan de zwarte truffels, zagen we die vraag toenemen."

Voor meer informatie:
Harold Schuurmans
Westland Mushrooms
Jogchem van der Houtweg 12a
2678 AG De Lier
Tel.: +31 (0)174 24 03 34
Mob: +31 (0)6 18 80 54 31
[email protected]
www.westlandmushrooms.com