Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Von der Leyen naar Uruguay

"Finish in zicht om Mercosur-verdrag af te ronden"

Ondanks dat de Tweede Kamer tegen het Mercosur-verdrag heeft gestemd, lijkt het er toch van te komen. Ursula von der Leyen is aangekomen in Montevideo voor de laatste politieke onderhandelingen over het Mercosur-vrijhandelsakkoord tussen de EU en vijf Zuid-Amerikaanse landen, zo schrijft NOS. De gesprekken moeten de zorgen van EU-lidstaten adresseren, hoewel niet alle lidstaten, zoals Frankrijk, Polen en de Nederlandse Tweede Kamer, achter de deal staan. De grootste bezorgdheid komt van de landbouwsector, die vreest voor concurrentie van goedkopere producten. Ondanks verzet lijkt de deal voldoende steun te krijgen om door te gaan.

Sinds 2010 is de Europese Unie al in gesprek met de zogenoemde Mercosur-landen Argentinië, Brazilië, Paraguay, en Uruguay. Met het akkoord komt er in een klap een markt voor export beschikbaar van meer dan 300 miljoen inwoners. De Europese Unie heeft vooral baat bij grondstoffen uit Zuid-Amerika, voor onder meer de productie van accu's om de economie te vergroenen, schrijft evofenedex.

Met het nieuws werden de protesten overigens alleen maar heviger. Zo hebben telers uit Wallonië en Frankrijk van woensdag- tot donderdagavond verschillende verkeersassen in Wallonië langs de Franse en Duitse grens geblokkeerd, meldt VILT. Volgens hen heeft de politieke klasse hen verraden. "In februari van dit jaar, in volle crisis, maakten politici mooie beloftes. Vandaag zijn ze klaar om een verdrag als het Mercosur-verdrag te stemmen."

Ondertussen hebben Europese organisaties van boeren en voedselproducenten een herziening van de handelsovereenkomst met Mercosur geeist. Zeven organisaties, waaronder Copa-Cogeca, roepen de politiek op tot actie om de agrarische sector en consumenten te beschermen, schrijft Nieuwe Oogst. Europese landbouworganisaties vragen EU-beleidsmakers om de handelsovereenkomst tussen de Europese Unie (EU) en de Zuid-Amerikaanse Mercosur-landen te heroverwegen na de recente opschorting van de export van rundvlees van vrouwelijk vee door Brazilië. De laatste EU-audit onthult de hardnekkige problemen van Brazilië om te voldoen aan de Europese normen voor voedselveiligheid, vooral wat betreft het traceren van verboden hormonen, zo stellen ze.

Publicatiedatum: