Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EU Green Deal stelt Zuid-Afrika's druivenexport op de proef

Het Bureau voor Voedsel- en Landbouwbeleid (BFAP) heeft de gevolgen geanalyseerd van de door de Europese Unie voorgestelde aanpassingen van de maximumresidugehalten (MRL's) voor de Zuid-Afrikaanse land- en tuinbouw, met de nadruk op onder andere druiven. Deze wijzigingen maken deel uit van het Green Deal-initiatief van de EU, gericht op het verminderen van de aanwezigheid van bepaalde chemicaliën in voedingsmiddelen. De studie voorspelt een aanzienlijke neergang in de druivensector, met een mogelijke inkrimping van de teelt van exportkwaliteit en een daaruit voortvloeiende daling van de winstgevendheid.

Verwacht wordt dat druiven, een belangrijk exportproduct van Zuid-Afrika naar de EU, de meest uitgesproken gevolgen zullen ondervinden. Het rapport noemt dimetomorf, een fungicide dat essentieel is voor de bestrijding van valse meeldauw, als een belangrijk punt van zorg. Het verwachte resultaat in de komende tien jaar is een daling van 15% van de exportopbrengsten in regio's met een hoge ziekteprevalentie en een daling van 5% in het Orange River-gebied. Bovendien zou het druivenareaal met 12% kunnen afnemen, met mogelijk een halvering van de winst, afhankelijk van de omvang van het opbrengstverlies van exportkwaliteit en de toegenomen teelt- en productiekosten.

Ongeveer 90% van de Zuid-Afrikaanse druivenoogst wordt geëxporteerd, waarvan meer dan de helft bestemd is voor de EU-markt. De studie suggereert dat het verleggen van de export van de EU naar andere markten zou kunnen leiden tot een prijsstijging van 9% in de EU en een prijsdaling van 38% op alternatieve markten. Een vermindering van de EU-export met 15% wordt minder schadelijk geacht dan een prijsdaling van 38% op markten buiten de EU.

De analyse gaat ook in op andere gewassen, zoals hardfruit en citrus, en schetst mogelijke verliezen in hectare en verschuivingen in marktstrategieën als gevolg van de door de EU voorgestelde regelgeving. CropLife SA, dat het BFAP-onderzoek financierde, maakt deel uit van de lopende diplomatieke inspanningen om te onderhandelen over de African Localized Green Transition als alternatieve aanpak om de negatieve effecten van de Green Deal te verzachten.

Bron: Freight News

Publicatiedatum: