Tholen - Van de aanhoudende oorlogssituatie in de Oekraïne en Israël, inflatie en recessie tot de weersextremen in binnen- en buitenland: 2024 was in alle opzichten een bewogen jaar. Dit geldt zeker ook voor de Duitse AGF-sector. Aan het eind van het jaar kijken de collega's van FreshPlaza.de naar goede gewoonte nog een laatste keer terug. Wie viel op door zijn of haar verdiensten voor de sector, door een opvallende overstap of kleurde op een andere manier het voorbije jaar? Kortom: Wie behoren tot de gezichten van het jaar 2024?
Falk Schlusnus verliet recentelijk BayWa-dochter TFC en stapte over naar OGA-OGV in zijn vaderland.
Falk Schlusnus: Terug naar de Heimat
Begin 40 en al zo'n indrukwekkend CV als Falk Schlusnus: het is slechts weinigen gegeven. De voorbije jaren stond Schlusnus aan het roer van TFC Holland B.V., onderdeel van BayWa Global Produce en gespecialiseerd in de import en dienstverlening rondom exoten. Wellicht ook ingegeven door de sanering binnen het BayWa-concern bleef de Duitse markt toch lonken. In november maakte de coöperatie OGA-OGV uit Bruchsal bekend Schlusnus per 1-1-2025 te hebben binnengehaald als manager voor de nieuwe positie Vertrieb & Betrieb. Hier zal hij in eerste instantie samenwerken met algemeen directeur Hans Lehar.
Marktexperts Helwig Schwartau en Hans-Christoph Behr (rechts, hier in het gezelschap van broer Rudolf) deden afgelopen jaar een stap terug.
Helwig Schwartau & Hans-Christoph Behr (AMI) - Einde van een tijdperk
Alle Nederlanders die ooit aan een Duits congres hebben deelgenomen, hebben ongetwijfeld weleens een lezing van Hans-Christoph Behr (alias HCB) of Helwig Schwartau bijgewoond. Behr - broer van groenteteler Rudolf Behr (Behr AG) - hield zich als marktonderzoeker bij onderzoeksinstituut AMI onder meer bezig met consumptietrends en marktontwikkelingen en was bovendien vaste presentator van het jaarlijkse DOGK in Düsseldorf. Schwartau specialiseerde zich op zijn beurt met name op het gebied van (hard)fruit en was eveneens jarenlang een veelgevraagd spreker.
Michael Rieke (l) blijft zich als spreekbuis van de Keulse grossiers inzetten voor de toekomst van de plaatselijke groothandelsmarkt.
Michael Rieke (groothandelsmarkt Keulen) - Verbeten strijd voor de toekomst van de groothandelsmarkt
Het is geen geheim dat de Duitse groothandelsmarkten het al jaren moeilijk hebben. Door de toenemende marktconcentratie en de directe inkoop vanuit de retail staat de toekomst van enkele ooit florerende markten zelfs op de tocht, waaronder die van Keulen. Dit najaar hakte de gemeenteraad dan eindelijk een knoop door: eind 2025 valt definitief het doek voor de grossiers. Ook de ambitieuze nieuwbouwplannen omtrent een nieuwe markt in het stadsdeel Marsdorf lijken definitief van de baan. Een select clubje onder aanvoering van spreekbuis Michael Rieke geeft het echter nog niet op. Binnen enkele uren na het keiharde verdict startten Rieke en consorten een petitie in een laatste poging de toekomst van de groothandelsmarkt veilig te stellen. Of het allemaal voor niets is geweest zal de toekomst uitwijzen.
Een belangrijk moment in de geschiedenis van de Großmarkt Düsseldorf: Hans Peter Deutschmann en Roland Tolls ondertekenen het contract en bekrachtigen daarmee de verhuizing naar Hilden.
Hans Peter Deutschmann & Roland Tolls (Großmarkthallen Düsseldorf eG) - Drijvende krachten achter moderne groothandelsmarkt
Ook de toekomst van de groothandelsmarkt in Düsseldorf stond lange tijd ter discussie. Afgelopen zomer, slechts enkele maanden voor de definitieve sluiting van het oude handelsterrein, werd er uiteindelijk een nieuwe vestiging in het stadsdeel Hilden gevonden. Strategisch gelegen tussen de metropolen Düsseldorf, Keulen en Wuppertal en met een hagelnieuwe hal zien de meeverhuisde grossiers de toekomst weer met vertrouwen tegemoet. De succesvolle zoektocht komt voor een groot deel op het conto van Hans Peter Deutschmann en Roland Tolls, beiden sinds jaar en dag grossier en kartrekker bij de plaatselijke belangenvereniging. Denken in oplossingen in plaats van problemen, luidt het devies van beide heren.
Karlsson Port (m) maakt sinds kort deel uit van het managementteam van Port International en treedt daarmee in de voetsporen van zijn vader Mike (linksonder).
Karlsson Port (Port International) - Generatiewissel in de fruitimport
Sinds jaar en dag is het familiebedrijf Port International uit Hamburg toonaangevend in de Duitse en internationale fruithandel. Met het klimaatneutrale bananenmerk BeClimate zette algemeen directeur zich de voorbije jaren eens te meer op de kaart. Achter de coulissen werd zoon Karlsson ondertussen klaargestoomd om het stokje op termijn over te nemen. Onlangs was het moment dan daar en werd Port junior gepresenteerd als kersvers lid van het vijfkoppige managementteam. Een belangrijk ijkpunt in de geleidelijke transitie die het bedrijf momenteel doormaakt.
Landbouwminister Özdemir tijdens zijn veelbesproken speech op de Fruchtwelt Bodensee
Cem Özdemir (minister van Landbouw) - Omstreden maar vastberaden
Evenals onze eigen Femke Wiersma is ook de Duitse collega-minister Cem Özdemir momenteel niet te benijden. Als lid van Die Grüne (de Duitse groene partij) probeert Özdemir de landbouwsector op alle mogelijke manieren te verduurzamen. Vooralsnog kan zijn beleid echter op weinig bijval rekenen. Dit kwam pijnlijk tot uiting op de voorbije editie van de fruitbeurs Fruchtwelt Bodensee eind februari in Friedrichshafen. In een dreigende ambiance en onder toezicht oog van talloze agenten zocht Özdemir stoïcijns de dialoog met protesterende telers. Ook tijdens het aansluitende rondje over de beurs bleef hij de rust zelve, waarmee hij bij vriend en vijand respect afdwong.
Met Markus Bußmann verloor de sector in de zomer van dit jaar een markante persoonlijkheid.
Markus Bußmann (Polfrucht) - Een leven in het teken van de AGF-handel
Afgelopen zomer stierf Markus Bußmann op slechts 68-jarige leeftijd na een lang ziekbed. De laatste twee decennia van zijn leven spendeerde Bußmann als directeur van het bedrijf Polfrucht op de groothandelsmarkt Berlijn. Zijn hoogtijdagen beleefde hij echter in de jaren 90, na de val van de muur en de Duitse eenwording, waarin hij op grote schaal bananen en allerhande fruit naar Polen, het geboorteland van zijn vrouw, importeerde. Op die manier gaf hij actief gestalte aan het fruitaanbod in de retail aldaar.
Claudia en Frank Schuh (m) van Lorentzen und Sievers en twee collega's van de Prodinger-groep tijdens de expoSE in Karlsruhe in november.
Frank en Claudia Schuh (Lorentzen & Sievers GmbH) - Gezamenlijk naar een soepele verpakkingstransitie
De PPWR-verpakkingsverordening die per 1-1-2030 officieel van kracht is, zou je met een beetje gevoel voor drama een roze olifant in de kamer kunnen noemen. Iedereen is ermee bezig, maar slechts een enkeling maakt het bespreekbaar. Dat het nieuwe goeddeels plasticvrije beleid voor veel segmenten binnen de AGF-sector verstrekkende gevolgen gaat hebben, is voor Frank en Claudia Schuh van Lorentzen & Sievers GmbH absoluut geen verkooppraatje, maar een missie. Ook onder de nieuwe vlag van de Prodinger-groep, waar het bedrijf sinds om en nabij een jaar toe behoort, draagt het echtpaar deze boodschap onvermoeibaar uit en biedt men duurzame verpakkingsalternatieven die de uiteindelijke transitie moeten versoepelen.
Eva Kähler-Theuerkauf, hier te midden van Torben Kruse en Hans Deckers, tijdens het champignoncongres van brancheorganisatie BDC in september dit jaar.
Eva Kähler-Theuerkauf (Zentralverband Gartenbau) - Zichtbaar en bevlogen
In september werd Eva Kähler-Theuerkauf als eerste vrouw ooit tot president van de Duitse tuinbouwkoepel ZVG gekozen. Haar bevlogenheid maakte ze meteen duidelijk door op te draven op het jaarlijkse champignon-event BDC-Jahrestagung. De Duitse tuinbouw is divers en de champignonsector is daar zeker één van, verklaarde Kähler-Theuerkauf haar aanwezigheid. "De algemene omstandigheden in de tuinbouw als geheel zijn momenteel bijzonder uitdagend en we zien duidelijk een verstoring van de concurrentie in Europa. We zullen hier op politiek niveau tegen blijven vechten," zei ze, verwijzend naar de hoge minimumlonen in Duitsland in vergelijking met andere Europese landen. Een duidelijke missie dus.
Erwin Savenije van Emsland Gemüse, onderdeel van de Emsflower-groep.
Tom Kuipers en Erwin Savenije (Emsland Gemüse GmbH) - Grootschalige tomatenteelt
Met een teeltcapaciteit van om en nabij 18 hectare behoort Emsland Gemüse GmbH, onderdeel van de Emsflower-groep, inmiddels tot de voornaamste tomatentelers van Duitsland. Het Duits-Nederlandse bedrijf zet daarbij bewust in op de zogenoemde combikas, een ingenieus teeltsysteem waarin zowel perkgoed als tomaten kunnen worden geteeld. Onder de bezielende leiding van directeur Tom Kuipers en teeltleider Erwin Savenije startte men in oktober van dit jaar met de volgende opschaling van een hagelnieuwe combi-kas van maar liefst 13 hectare. Het gaat daarbij in eerste instantie om een opschaling van de perkgoedproductie, hoewel met niet uitsluit dat er op termijn ook tomaten en zelfs andere groenten zullen worden geteeld, meldde Erwin Savenije vorig jaar tijdens een interview op locatie.
Voor meer informatie:
https://www.oga-bruchsal.de/
https://www.ami-informiert.de/ueber-die-ami
https://www.koelner-grossmarkt.de/
https://grossmarkthallen-duesseldorf.de/
https://port-international.com/
https://www.bmel.de/
http://www.polfrucht.de/
https://www.lorentzen-sievers.de/
https://www.derdeutschegartenbau.de/
www.emsflower.de