Tholen - Kerst staat voor de deur. De periode dat de drempel bij groothandels nog net even platter wordt gelopen en er net wat meer wordt verwacht van het aanbod. Zo ook bij Square Melon. "Eigenlijk vanaf woensdag is het heel druk geweest. In de week voor Kerst hebben we de combinatie van leveringen aan restaurants en alle traiteurs en slagerijen die beginnen met de voorbereidingen voor de feestdagen. Dat is even alle zeilen bijzetten", vertelt Pasquino De Vuyst van de horecagroothandel uit Zelzate.
"Na deze weken zie je wel gelijk dat het een beetje terugvalt", zo gaat hij verder. "Veel restaurants sluiten de deuren tussen Kerst en Nieuwjaar, dus na deze week lopen we enkel nog door met de traiteurs en enkele restaurants die nog open zijn, maar dat worden er elk jaar minder. Afgelopen week is het echter vliegen geweest. Wel was het een beetje meer gespreid door het weekend wat ertussen zit. Kerst valt natuurlijk een beetje raar dit jaar. Eind vorige week was er al drukte en dan zie je dat je vandaag een beetje met gaten in je voorraad werkt, maar er moet nog wel veel verkocht worden. Het is beter als het een beetje later in de week valt, maar dat lost zichzelf op. Volgend jaar is het alweer een dagje later natuurlijk", lacht Pasquino.
Qua producten ziet de ondernemer met name interesse in de traditionele kerstitems. "Daar kun je je klok op gelijk zetten. De mini-groenten gaan wat harder. Mini-wortels, mini-bietjes, mini-raapjes. Dit omdat ze in deze periode ook door de particulieren worden gekocht. Normaal is dat echt voor de horeca, maar voor de kerstmenu's gaan mensen er zelf ook mee aan de slag. Daarnaast doen we heel veel paddenstoelen, zowel kweek als wild. Deze importeren we in deze periode rechtstreeks uit Portugal, waardoor we van twee verschillende leveranciers twee binnenkomsten per week hebben."
Alle records gebroken met truffel
"Bovendien werken we met heel veel truffel. Daar hebben we dit jaar alles records mee gebroken. Het is altijd heel populair hier in België rond de feestdagen, maar we hebben nu ook een aantal partners gevonden, waardoor we onze volumes omhoog hebben kunnen krikken. We hebben inmiddels meerdere aankomsten per week kunnen realiseren. Er zijn natuurlijk niet veel spelers op de markt die ermee werken, dus komt men dan ook sneller bij ons terecht. Gedurende het jaar doen we het normaal gesproken alleen op bestelling, maar in deze periode hebben we ze dus ook in stocks. Dan zie je dat hoe meer je in huis hebt, hoe meer iedereen eraan gewend raakt en hoe sneller alles verkoopt. Dat zijn wel significante volumes inmiddels."
Het is een trend die Pasquino ook in andere producten ziet. "Er wordt minder en minder vooraf besteld. Ik weet nog goed, 30 jaar geleden, dat er bij mijn vader op de toonbank een hele stapel met bestellingen lag van mensen die boontjes, frambozen of eekhoorntjesbrood wilden. Dat is nu niet meer zo. Iedereen verwacht gewoon dat je altijd alles in huis hebt. Het is een bijzonder gegeven, want men wordt wel bewuster van seizoenen en lokaal, maar gaat ervanuit dat als ze hier binnenlopen of bellen dat je alles maar voor ze klaar hebt staan. Het wordt verwacht en wij moeten dan ook zorgen dat het zo is. Dat is, zeker rond de feestdagen, een uitdaging."
Stilte voor de storm
Dit ziet Nathalie Sebrechts van de gelijknamige groothandel uit Antwerpen ook. "Het was dit jaar echt een soort stilte voor de storm. Tot en met afgelopen dinsdag was het nog heel kalm en dat is best wel stressvol, want woensdagmiddag en donderdagochtend moet je dan aankopen doen, maar er wordt nog niets besteld. Je moet dan dus zorgen dat je alles, en met de feestdagen ook veel speciale dingen, in huis hebt, zodat als de storm begint, iedereen kan krijgen wat hij wil. Dat is eigenlijk gewoon een kwestie van rondlopen op de groothandelsmarkt en kopen wat je leuk vindt, wat er lekker uit ziet of wat een kraam mooi maakt. Daardoor hadden we een heel atypisch en variërend aanbod dit jaar van bijvoorbeeld veel exoten."
"Uiteindelijk is donderdag alles dan toch wel echt losgebarsten, maar vooral vrijdag was het echt niet normaal", legt ze uit. "We gaan om 3 uur open en om 4 uur was er echt een run op alle pallets. Dat was bizar. Dat ging van citroenkaviaar tot guave, xxl avocado's, Franse sla of speciale knoflook. Gelukkig was iedereen heel enthousiast en ik denk dat we aan alle verwachtingen hebben kunnen voldoen. Alles was gelukkig ook smaakvol en zag er goed uit. Het enige probleem waren de frambozen. Het is gewoon heel lastig om daar goede kwaliteit in te vinden in deze periode. Dat is elk jaar een uitdaging, maar al met al heeft iedereen toch zijn kleurrijke kerstkraam kunnen verkrijgen. Ik verwacht dat het voor winkeliers en speciaalzaken deze twee dagen nog erg druk gaat zijn."
Voor Sebrechts Groenten en Fruit zal het vanaf vandaag wat minder worden. "Marktkramers hebben dus gegokt op het weekend, wanneer de meesten hun beste marktplaatsen hebben, en de winkeliers op vandaag en morgen. Die hebben al ingekocht. De bakkers leveren we vandaag allemaal uit. Die werken heel vers, zodat als ze nog over hebben vrijdag, het geen kwaad kan. Voor ons gaat de blik aan het einde van de week weer op Nieuwjaar. Ik ben benieuwd hoe het gaat zijn. Wij hebben onze inkopen goed in kunnen schatten, maar het is altijd afwachten of het bij anderen ook zo is. We weten niet wat de voorraden bij anderen zijn, dus ik ben altijd wel een beetje bang dat we bij de aankopen van vrijdag en maandag tegen ouder product aanlopen. Dat is elk jaar een uitdaging."
Voor meer informatie:
Pasquino De Vuyst
Square Melon
Bij Sint-Jacobs 20/23
9000 Gent
+32 (0) 9 223 34 16
[email protected]
www.square-melon.be
Nathalie Sebrechts
Sebrechts Groenten & Fruit
Kielsbroek 4
2020 Antwerpen, België
+32 32374192
[email protected]
www.sebrechtsfruit.be