Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Prijs zuurkool tot 8% boven niveau vorig jaar"

Wanneer de temperaturen dalen, krijgt zuurkool traditioneel wat meer aandacht. "In tegenstelling tot Noord-Duitsland hebben we hier een goede beschikbaarheid van grondstoffen. De contracten voor onze conventionele zuurkoolproductie kunnen momenteel zonder problemen worden nagekomen. In de biologische sector hebben we echter iets minder grondstoffen beschikbaar," vertelt Hans-Peter Rödel van de gelijknamige zuurkoolfabriek in Trogen, Opper-Franken. Door de lichte daling van de verkoop komt het aanbod ongeveer overeen met de vraag, voegt Rödel toe.

De eerste nieuwe kolen konden vanaf juli worden verwerkt. Volgens Rödel verliep de seizoenswisseling ook zonder problemen. "De meeste van onze contracttelers waren in staat om op tijd te planten en te irrigeren. Hierdoor waren er geen vertragingen en was de beschikbaarheid continu." Door de verdere stijging van de kosten bleven de grondstofprijzen in vergelijking met vorig jaar omhooggaan. De belangrijkste oorzaak van de prijsstijgingen waren de arbeidskosten. "Dit heeft ertoe geleid dat de prijzen van onze conventionele zuurkool ongeveer 6 tot 8 procent hoger liggen dan vorig jaar."


Biologische en conventionele zuurkool wordt het hele jaar door geleverd in een grote verscheidenheid aan verpakkingen (van 500g tot 10kg). Zuurkool wordt al 20 jaar op de markt gebracht in de beproefde retouremmer met statiegeldsysteem.

Biologische markt blijft groeien
Het traditionele bedrijf Rödel viert in november 2025 zijn 50e verjaardag en wordt nu geleid door Hans-Peter Rödel, de tweede generatie van de familie Rödel. Het bedrijf heeft zich altijd aangepast aan de omstandigheden en levert vandaag de dag aan een brede klantenkring die bestaat uit de detailhandel in levensmiddelen, grootverbruikers, verwerkers en grootschalige industrie. Rödel: "De klassieke hoekwinkels en slagers die we ooit op grote schaal bevoorraadden, sterven langzaam uit. Andere gebieden, vooral de biologische markt, blijven groeien. De harde prijzenoorlog in dit laatste segment heeft er echter toe geleid dat de biologische prijzen niet meer zo ver verwijderd zijn van die van hun conventionele tegenhangers," zegt Rödel, die onder andere het nabijgelegen hoofdkantoor van de biologische keten Dennree tot zijn grote klanten mag rekenen.

Vandaag de dag houdt Rödel zich voornamelijk bezig met de productie en marketing van zijn twee beproefde hoofdproducten, zuurkool en ingemaakte augurken (biologisch en conventioneel). Er is momenteel een gebrek aan capaciteit en mankracht om het productassortiment verder uit te breiden. Door de aanhoudende groei heeft Rödel vertrouwen in de toekomst. "Ik denk dat de toekomst van regionale zuurkool veilig is, omdat het een stabiel productsegment is. Hetzelfde geldt voor augurken, die vergeleken met zuurkool een niche vormen, maar elk jaar gestaag groeien met ongeveer 5%. We profiteren ook van het betrouwbare netwerk van producenten, waardoor we flexibel toegang hebben tot goederen uit Franken, Württemberg, Sleeswijk-Holstein en, indien nodig, Nederland, afhankelijk van de vraag."


Zuurkool in grootverpakking

Voor meer informatie:
Hans-Peter Rödel
Rödel GmbH
Hoofdstraat 56
95183 Trogen, Duitsland
Tel: +49 09281 73630
[email protected]
www.roedel-sauerkraut.de