Het Gentse restaurant Vrijmoed behoudt zijn vierde plek in de wereldtop van beste groenterestaurants. Nederland moet een plekje toegeven op haar zuiderburen met een vijfde plaats voor het restaurant Flore uit Amsterdam. El Invernadero uit Spanje wordt de nieuwe nummer één van de wereld. En restaurant Souvenir ontvangt de Discovery Award België en De Tuinkamer in Priona won deze in Nederland. Dat maakte We're Smart bekend tijdens de jaarlijkse We're Smart Awards voor beste groenterestaurants.
De prijsuitreiking vond dit jaar plaats in Valencia, de Groene Europese Hoofdstad van 2024. Ook de nieuwe Green Guide, met meer dan 1.300 van de beste groenterestaurants in de wereld, werd er onthuld.
Er prijken zestien Belgische groenterestaurants in de prestigieuze Top honderd van de Green Guide, de culinaire gids die de beste groenterestaurants ter wereld recenseert met één tot vijf radijzen. Nederland dingt ook goed mee in de top met 15 groenterestaurants. Restaurant Vrijmoed (Gent) staat op de vierde plaats, Flore (Amsterdam) dus op de vijfde plaats en Humus x Hortense (Brussel) staat op een negende plaats.
Rodrigo de la Calle
Restaurant El Invernadero (Spanje) nummer één van de wereld
Het Spaanse restaurant El Invernadero van Chef Rodrigo de la Calle is door We're Smart uitgeroepen tot het Beste Groenterestaurant van de Wereld. "Rodrigo de la Calle is een van de meest invloedrijke chefs in de plantaardige gastronomie. Hij transformeert alledaagse groenten in verfijnde gerechten met complexe smaken en texturen. Zijn keuken legt een sterke nadruk op duurzaamheid: hij werkt met seizoensgebonden producten en lokale leveranciers, en strijdt tegen voedselverspilling", zo geeft We're Smart aan.
Chef Emile van der Staak van het Nederlandse restaurant De Nieuwe Winkel, krijgt na twee opeenvolgende nummer één-bekroningen de titel van 'untouchable'. Hij vervoegt daarmee Chefs Xavier Pellicer (Healthy Kitchen, Spanje) en René Mathieu (La Distillerie, Luxemburg) als We're Smart ambassadeurs.
Emile van der Staak
Restaurant Souvenir (Gent) en De Tuinkamer in Priona (Schuinesloot) bekroond met Discovery Award 2024
Ieder jaar bekroont We're Smart een selectie van restaurants met een Discovery Award. Het zijn restaurants die erkend worden voor hun inspanningen in de culinaire wereld van groenten en fruit. Restaurant Souvenir (Gent) van Chef Vilhjarmur Sigurdarson en Joke Michiel wint de Discovery Award België. Chef Vilhjarmur Sigurdarson: "Restaurant Souvenir is gefocust op groenten omdat we geloven dat dat de toekomst is. We zijn zeer verankerd aan onze regio. Ik hanteer het Root To Leaf-principe en streef een Zero Waste-keuken na. We proberen een mentaliteitsverandering te creëren." Het Nederlandse De Tuinkamer in Priona werd bekroond met de Discovery Award Nederland.
Begoña Rodrigo is Vrouwelijke Groentechef van het Jaar
Begoña Rodrigo van restaurant La Salita in Valencia, Vijfradijzenchef en nummer 11 in de We're Smart Top 100, kaapt dit jaar de prijs van de We're Smart Lady Chef of the Year weg.
"Door vrouwelijke topchefs als rolmodellen naar voren te schuiven, willen we het genderonevenwicht wegwerken, en vrouwelijk talent aanmoedigen om de stap te nemen naar de groentekeuken", licht Frank Fol, oprichter van We're Smart, toe. "Begoña Rodrigo ontvangt de Lady Chef Award om haar innovatieve benadering van groentegerechten. Ze heeft een unieke manier om de smaken en texturen van groenten naar voren te brengen, waardoor ze niet alleen gezond, maar ook bijzonder smaakvol zijn. Ze heeft zelfs haar eigen selectie van plantaardige charcuterie ontwikkeld, wat haar een pionier maakt op dit gebied. Rodrigo's keuken is bovendien sterk gericht op duurzaamheid."
Gloednieuwe We're Smart Green Guide met meer dan 1.300 groenterestaurants in heel de wereld
Frank Fol, De Groentechef en oprichter van We're Smart, onthulde in Valencia, de Groene Hoofdstad van Europa, eveneens de nieuwe We're Smart Green Guide 2024. "De online gids is een culinaire leidraad die zo'n 1.300 restaurants in 51 landen wereldwijd recenseert. Restaurants worden beoordeeld met 1 tot 5 radijzen, afhankelijk van het creatief en duurzaam gebruik van groenten en fruit in hun gerechten."
Bron: We're Smart World