Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Proef 'groen' telen zorgt nog altijd voor vele vragen

Willem van Doorn, fruitteler nabij Meteren, werkte mee aan het onderzoek van adviesdienst CAF naar groener en natuurinclusief telen, schrijft Fruitpact. "We weten na twee seizoenen meer, maar zeker nog niet genoeg."

Onderwerp van de proef op de bedrijven – bij Van Doorn zelf twee - van zeventien fruittelers was de vraag hoe je met gebruik van 'groene' middelen en het gebruik van natuurlijke vijanden van plaagdieren, de plaagdruk kunt verminderen. Provincie Gelderland, Greenport Gelderland en Fruitpact steunden het onderzoek financieel. Adviesdienst CAF, onderdeel van AgruniekRijnvallei, was uitvoerder. Het resultaat werd onlangs gedeeld op een slotbijeenkomst met de deelnemers in de Fruit Tech Campus. Van Doorn: "Bij mij, maar ook bij twee andere telers, werd gekeken hoe je de plaagdruk van spint kunt verminderen met door vermeerderaar Koppers geleverde roofmijten, een natuurlijke vijand."

Dat de natuur zich niet laat voorspellen, bleek al na het eerste seizoen, in 2023. "Het jaar dat daaraan voorafging, was er veel spint in de bomen. In 2023 was dat veel minder. Tussen bomen die wel en niet waren behandeld, konden we eigenlijk weinig verschil constateren. De resultaten waren ongeveer hetzelfde. Als er al een conclusie is te trekken, is het dat je per teeltjaar door veranderde omstandigheden heel andere uitkomsten krijgt"

Tegen bloedluis werd het groene middel Flipper ingezet. "Als controle spoten we elders in de boomgaard met Movento en er werd een deel niet behandeld. In 2024 was er een heel nat voorjaar, wat weer een late ontwikkeling van luis gaf. Maar ook hier weer kleine verschillen. Grofweg kun je zeggen dat Flipper de helft zo effectief is als Movento."

Ook collega- telers, waar andere methoden werden beproefd, kwamen met gelijkluidende resultaten. "Het is wel duidelijk dat wanneer je snel kennis wilt over groener telen, de proeven op deze schaal moet inzetten. De methodiek was goed doordacht door CAF. Ze zetten hun kennis van de bedrijven die meededen, alle klant bij CAF, actief in gedurende de proefperiode."

Van Doorn vindt dat het onderzoek eigenlijk moet worden voortgezet. "We stevenen af op een heel smal middelenpakket. Hoe we de productie qua hoeveelheid en kwaliteit kunnen garanderen, weten we nog niet. Maar je zou al wel kunnen zeggen dat minder middelen gevolgen hebben, dat zou de overheid zich ook moeten realiseren. Door de weg die de politiek nu voorschrijft, neemt de voedselproductie af. Gebruik van reguliere gewasbescherming zou wat meer ruimte moeten krijgen."

Toch is de proef, ook al zijn er nog geen conclusies of adviezen uit te winnen, waardevol, stelt Van Doorn. "Het is niet voor niets geweest. We weten nu wat we nog niet weten. Dat vind ik waardevol, het is een deur die we open moeten houden. We laten bovendien naar buiten toe zien dat we serieus met dit vraagstuk bezig zijn. Het zou mooi zijn als we de proeven nog drie tot vijf jaar kunnen voortzetten."

Bron: Fruitpact

Publicatiedatum: