Het huidige Spaanse citroenseizoen is van start gegaan met hogere prijzen dan in de eerste helft van 2024. In de eerste 30 weken van dit jaar lagen de telersprijzen bijna continu onder de € 0,20 per kilo, zo blijkt uit cijfers van het Spaanse ministerie van Landbouw, en in april zakten ze zelfs naar € 0,10 per kilo, wat het seizoen erg lastig maakte voor telers en handelaren.
"Gelukkig zijn de prijzen dit seizoen beter en, belangrijker nog, in balans. Dat is gunstig voor iedereen in de waardeketen, van teler tot consument", zegt Juan Antonio Martínez, manager van Toñifruit. "Correcte prijzen zorgen voor een sterke markt met toekomstperspectief. Zo verkleinen we ook het risico dat telers op korte of middellange termijn stoppen met hun activiteit."
Volgens Martínez heeft er vorig seizoen een verschuiving plaatsgevonden: kleine telers of speculanten, aangetrokken door de hoge prijzen van voorgaande seizoenen, zijn er toen uitgevallen. "Uiteindelijk blijven alleen de professionele telers over, maar daarom is het belangrijk dat deze sector, die zo belangrijk is voor de tuinbouw in Spanje, weer winstgevend wordt."
Spanje is wereldwijd de grootste exporteur van verse citroenen, zowel conventioneel als biologisch. "We zijn een voorbeeld voor de wereldmarkt. Ons product is duurzaam en heeft een sterke sociale basis", benadrukt Martínez. "Landen als Turkije, Zuid-Afrika en Argentinië worden steeds sterker, maar onze teelt, die dicht bij de klanten in Europa plaatsvindt, is qua duurzaamheid en respect voor sociale normen niet te vergelijken met wat zij bieden. We hebben bovendien bewezen dat de Spaanse citroensector stormen kan doorstaan. We zijn niet voor niets marktleider."
30% minder Verna citroenen verwacht
"Met de feestdagen in aantocht, waarin de vraag naar citroenen stijgt, verwachten we stabiele prijzen die ons een goede start van 2025 geven", legt Martínez uit. "Na deze periode is het lastiger voorspellingen te doen, maar de kleinere Verna oogst in het voorjaar zal waarschijnlijk tot hogere prijzen leiden. Dit is ook belangrijk met het oog op de zomercitroenen, die hogere teeltkosten hebben."
De opkomst van biologische citroenen
Biologische citroenen hebben zich inmiddels gevestigd als een vaste waarde in de supermarkt. Zowel Europese als Spaanse consumenten waarderen deze gezondere keuze. "Consumenten willen gezondere producten, en wij telers hebben daarop ingespeeld", zegt Martínez. "De biologische citroen, vaak gebruikt in restaurants en banketbakkerijen vanwege de eetbare schil die ook natuurlijke essenties afgeeft, heeft een intens aroma. Het is alsof de citroen zichzelf promoot."
Bovendien zijn biologische citroenen steeds betaalbaarder geworden. "De verkoopprijzen zijn de voorbije jaren gedaald, waardoor het nu het perfecte moment is om over te stappen op biologisch. Zo geniet je van een product dat niet alleen smaakvol is, maar ook veel voordelen biedt", besluit Martínez.
Voor meer informatie:
Toñifruit
Parque Empresarial Cabecicos Blancos
C/ Molino Grande, buzón 22
30892 Librilla (Murcia) – Spanje
Tel: +34 968 071 056
[email protected]
https://tonifruit.com