De aanvoer van citrus uit de boomgaarden van Zuid-Italië komt nu geleidelijk op gang, zegt Angelo Azzarelli, Managing Director van het gelijknamige bedrijf uit Neurenberg. "Momenteel hebben we prachtige bladclementines uit Calabrië en citroenen uit Sicilië. De eerste Siciliaanse Navelsinaasappelen zijn onlangs ook op de markt gekomen. We genieten van een goede aanvoersituatie en een uitstekende kwaliteit. Hoewel de prijzen iets gunstiger zijn dan eerder verwacht, vinden we momenteel een prijsniveau waar we absoluut mee kunnen leven."
Clementines met bladeren uit Calabrië. Aan het begin van het seizoen (half oktober) was de kwaliteit nog erg wisselend, maar momenteel hebben de producten een hoog Brix- en sapgehalte.
Er wordt nu reikhalzend uitgekeken naar de eerste bloedsinaasappelen uit Sicilië. "Normaal gesproken zouden de eerste Tarocco's snel moeten arriveren. Maar het is nog veel te warm op Sicilië met temperaturen van rond de 20 graden. Helaas is dit funest voor de kleuring van de bloedsinaasappelen." De groothandelaar, die naast groenten en fruit ook andere voedingsmiddelen zoals wijn en vis op de markt brengt, verwijst naar de soms verwoestende gevolgen van de klimaatverandering. "Op dit moment is het relatief te warm, terwijl we twee jaar geleden in december en januari temperaturen in de min hadden, wat vrij ongebruikelijk is voor Sicilië. Dit had een bijzonder negatief effect op de courgetteteelt daar."
Een ander hoogtepunt van de Siciliaanse groenten- en fruitsector zijn tomaten in een grote verscheidenheid aan smaken. "De absolute favorieten zijn camone-, merinda- en dadeltomaten, die we nu bijna het hele jaar door kunnen aanbieden. Behalve in augustus, wanneer veel klanten zelf op vakantie zijn en het aanbod al wat lager is door de hitte, is er een zekere basisvraag naar deze bijzondere tomaten."
Azzarelli staat nu ongeveer tien jaar aan het roer van zijn bedrijf en tot zijn klantenkring behoren restauranthouders, detailhandelaren en weekmarkten. Hoewel hij onlangs een aantal nieuwe klanten voor de weekmarkt heeft weten te winnen, is de stemming onder zijn klantenkring nogal somber. "Het is momenteel de rustigste tijd in tien jaar als zelfstandige, hoewel de zaken de laatste dagen weer wat aantrekken. Ondertussen regent het faillissementen, vooral in de horeca. Helaas zullen wij vroeg of laat ook de gevolgen hiervan voelen," besluit Azzarelli.
Angelo Azzarelli tijdens een bezoek van FreshPlaza.de aan de groothandelsmarkt in de winter van 2022
Voor meer informatie:
Angelo Azzarelli
Fratelli Azzarelli GmbH & Co KG
Nimrodstr. 25
90441 Neurenberg, Duitsland
Tel.: +4915159059031
[email protected]
https://www.fratelli-azzarelli.de