Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ministerie heeft miljoenen klaarstaan voor terugbetaling FresQ-gelden

Het ministerie van LVVN verwacht begin 2025 een definitief besluit van de Europese Commissie over terugbetaling van 17,3 miljoen euro in de 'casus FresQ'. Het gaat om een terugvordering van GMO-subsidiegelden. Minister Wiersma heeft dat aangegeven in antwoord op vragen vanuit de Tweede Kamer. In Den Haag is er geld voor terugbetaling gereserveerd in de LVVN-begroting. In totaal is er dit jaar 22,7 miljoen euro uit het potje onttrokken vanwege de FresQ-vordering.

Men wil ook van de minister weten wat er van de 'casus FresQ', zoals het in de vraagstelling wordt genoemd, heeft geleerd. "De regering heeft er binnen de Europese kaders alles aan gedaan om deze casus voortvarend af te handelen. Zonder in te gaan op een individuele casus als FresQ is het in ons belang om kritisch te blijven op de toepassing van Europese regelgeving voor wat betreft de terugvorderingsprocedures bij subsidies", is het weinig verhelderende antwoord van de minister hier.

Afhandeling faillissement FresQ
Recent is ook een nieuw faillissementsverslag verschenen over het faillissement uit 2017. De curator stelt tomatenteelt- en afzetbedrijf Kaaij Brothers verantwoordelijk voor een terugvordering van onterecht verkregen GMO-subsidie. Kaaij betwist dit. De curator maakt in het laatste verslag melding van 'afwikkeling' van de discussie.

Op aanvullende vragen van de redactie gaat de curator niet in. "Op dit moment valt er geen informatie te geven in aanvulling op wat er in het openbaar verslag is vermeld." Daarmee wordt niet duidelijk wat inmiddels de status van de discussie, die ook in 2022 al speelde, is.

De discussie tussen Kaaij en de curator van toen ging onder meer over de overdracht van de eigendom van een distributiecentrum aan de Poortcamp in De Lier. Volgens de curator is de boedel waarin Kaaij huist sterk verweven met de hele zaak, omdat GMO-geld gebruikt is voor het pand. Totdat de GMO-zaak af is gerond is de curator van mening dat er in de eigendomspositie van het pand niets mag wijzigen. Kaaij bestrijdt dit.

Eerder bleek al dat, 'grove nalatigheid' aan de kant van de telersvereniging maakt dat andere FresQ-telers, op Kaaij Brothers na, buiten schot blijven. In totaal diende de Staat der Nederlanden in 2019 bij de curator een vordering van ruim 52 miljoen euro in.