Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Consumptie vers blijft gelijk, groei in conserven

Minder lokale tomaten in Europese winter, meer import uit Marokko

De productie van verse tomaten in de winter gaat afnemen en er gaan meer kleinere soorten geteeld worden. Dat is de verwachting van de tomatenmarkt richting 2035. De productie van verse tomaten gaat hierdoor dalen.

Tegelijkertijd is de verwachting dat de consumptie van verse tomaten stabiel zal blijven, omdat er meer vraag is naar kleine soorten, terwijl het snacken van tomaten de vraag omhoog stuwt. Gemiddeld blijft de jaarlijkse tomatencomsumptie in kilo's 15,2 kilogram.

De productie en consumptie van verwerkte tomaten in de EU zal naar verwachting toenemen, omdat de vraag naar verwerkt voedsel toeneemt. Hier voorziet men een groei van 1,2% per jaar, tot 23 kilogram per consument per jaar in 2035.

Men kijkt in de rapportage ook vooruit naar import en export. De verwachting is dat de import blijft stijgen, met 0,6% per jaar met als hoofdleverancier Marokko. De export gaat met 0,2% per jaar afnemen.

Dit alles blijkt uit de 'EU agricultural outlook 2024-2035' van de Europese Commissie.

Bron: Europese Commissie

Publicatiedatum: