Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Endiverie Selosse (Frankrijk)

Witlofbox als didactisch materiaal

Bij het Franse witlofbedrijf Selosse zet ondertussen de derde generatie de traditie voort. Marie en Pierre zijn acht jaar geleden toegetreden tot het familiebedrijf met de ambitie om de activiteiten te diversifiëren. Uit deze ambitie is de witlofbox ontstaan. "Het idee kwam van een nicht van ons, die werkt met kinderen met een beperking", vertelt Marie Selosse. "Tijdens een bezoek aan ons bedrijf merkte zij op dat de witlofteelt een leerzaam onderwerp zou kunnen zijn voor haar leerlingen. De witlofbox is daar het resultaat van." Deze innovatie, waarvoor in 2020 patent is aangevraagd, heeft sindsdien veel aandacht getrokken.

Een concept met drie doelgroepen
Hoewel de lancering tijdens de coronapandemie niet eenvoudig was, wordt de witlofbox nu verkocht in diverse tuincentra in Frankrijk. Maar Marie en Pierre hebben grotere plannen: "Het concept heeft drie toepassingen. Ten eerste is het gericht op particulieren met een moestuin. Witlof telen is technisch en uitdagend, maar met de witlofbox hebben hobbytuinders een kant-en-klare oplossing in handen. Het enige wat nodig is, is water en een plek op kamertemperatuur. Drie weken later kan men 2,5 tot 3 kilo witlof oogsten per box, die 12 tot 16 pennen bevat."

De tweede doelgroep zijn supermarkten en speciaalzaken. "We zoeken samenwerkingen met supermarkten en groentespeciaalzaken om consumenten te bereiken die nu losse witlof of voorgesneden product kopen. Zo maken we witlof als groente toegankelijker."

De derde verkooplijn richt zich op scholen. "Witlof is een didactisch hulpmiddel dat op elke leeftijd ingezet kan worden. In de kleuterklas kunnen kinderen bijvoorbeeld het aantal dagen tellen van groei tot oogst. Ze leren zorg dragen voor de plant door water te geven en ontdekken de kleuren van de bladeren. In de lagere school kan de teelt worden gebruikt om meer te leren over de behoeften van planten en zelfs over fotosynthese."

Een nieuw imago voor een vergeten groente?
Marie Selosse verkoopt de witlofbox inmiddels al vier jaar op kerstmarkten. "We zien klanten elk jaar terugkomen en krijgen veel positieve reacties. Sommige mensen geven zelfs de voorkeur aan een witlofbox boven een boeket bloemen. Het is een leuke activiteit om samen met kinderen of kleinkinderen te doen, en succes is gegarandeerd. Daarnaast hopen we met de box het imago van witlof te verbeteren. Dit veelzijdige gewas wordt vaak onterecht als bitter bestempeld, terwijl goed klaargemaakt witlof heerlijk smaakt. We willen consumenten helpen opnieuw de waarde van deze groente te ontdekken, met als doel ook jongere generaties aan te spreken."

Zorgen over de toekomst van de Franse witlofsector
Het teeltbedrijf Selosse, gevestigd in Villers-Guislain in de regio Hauts-de-France, bewerkt 100 hectare grond en biedt werk aan 40 mensen. "Wij beheersen het hele proces, van zaadje tot witlof. We zijn zeer gehecht aan dit gewas, maar het wordt steeds moeilijker om het te telen. Veel bedrijven sluiten hun deuren door stijgende elektriciteitsprijzen en de afname van goedgekeurde gewasbeschermingsmiddelen, zonder dat daar alternatieven tegenover staan. Op dit moment weten we niet hoe we in 2025 nog witlof kunnen telen, want we zouden kunnen vastlopen op technische obstakels. Dit baart ons grote zorgen, niet alleen voor de sector maar ook voor onze medewerkers en hun gezinnen." Toch blijft Marie optimistisch: "We gaan door. We hebben in het verleden al crises overwonnen en blijven witloftelers in hart en nieren."

Voor meer informatie:
Marie Selosse
Endiverie Selosse
[email protected]